"България може да води нови преговори с „Газпром“ – само

...
"България може да води нови преговори с „Газпром“ – само
Коментари Харесай

Всички страни от ЕС се обединяват срещу Газпром

"България може да води нови договаряния с „ Газпром “ – единствено в границите на обща самодейност през Европейския съюз "

Това съобщи за нова министър Даниел Лорер пред. Властите твърдят, че се работи по различни доставки на преференциални за страната ни цени.

Управляващите са безапелационни, че страната ни има задоволително други възможности за доставки на природен газ, след прекъсването на потока от “Газпром”. Работи се и по-това цените, на които го закупуваме да са ниски. Какви ограничения ще бъдат подхванати при възможен скок, обаче, към момента се разисква. Плащането на “Газпром” в рубли е нестабилно и може да докара до финансови вреди за България, по тази причина не е и алтернатива, споделят ръководещите. Притесненията при производителите и синдикатите, обаче, остават.

Рискът от дефицита на природен газ или увеличение на цената на синьото гориво у нас изправят производители пред алтернатива - дали да заплащат или да търсят други възможности.

“Ние не можем, само че ще би трябвало да си позволим, тъй като на този стадий нямаме друга опция. Направили сме питане за котли с електричество”, споделя Миглена Христова от Българска асоциация за текстил и кожи.

За работата на една парна ютия в шивашка компания в Русе за осем часа дневно са нужни към 15 кубични метра газ. А промяната към опция не може да стане незабавно.

“За нас ще е доста мъчно да създадем една такава смяна”, добавя тя.

Властта твърди, че напъните са ориентирани към намиране на задоволително синьо гориво на конкурентни цени. Няма, обаче, заплаха от режим на тока у нас.

“В и към България има задоволително терминали за полутечен газ. България има запас и ще има доставки на естествен газ… Първата стъпка е да има съответните количества. Втората стъпка е това гориво да идва на налична цена”, уточни министърът на енергетиката Александър Николов.

Засега държавното управление не може да се ангажира с съответни ограничения против повишаването на газа, до момента в който не се създадат нужните планове за това.

“За замразяването на цените на газа, да или не? - Това е функционалност от доста бездънен обзор от страна на министерството на финансите и не може едностранно да се каже”, добави той.

Според министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер таван е непазарна мярка, не. А е допустимо мярката за компенсции от 300 лв. мегаватчас да бъде продължена.

Според ръководителя на КНСБ Пламен Димитров, държавното управление би трябвало неотложно да вземе ограничения да компенсира скокът на цените, даже това да усили бюджетния недостиг.

“Възможността да заплаща бюджета като last resort, като последна инстанция, към този момент е единствената, както във връзка с обезщетенията за бизнеса, енергийни и газови, по този начин и във връзка с повече пари за домакинствата”, означи той.

От властта обявиха още, че договаряния с “Газпром” в бъдеще ще бъдат водени единствено дружно с Европейския съюз. Те допълват, че няма страни нарушили глобите против Русия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР