България може да постигне съществено по-ниска цена на руския природен

...
България може да постигне съществено по-ниска цена на руския природен
Коментари Харесай

Проф. Тасев: Трябва да сме внимателни при промяната на ценовата формула на руския газ

България може да реализира значително по-ниска цена на съветския природен газ при промяната на ценовата формула, само че би трябвало да подходи доста деликатно към това, тъй като днешната добра обстановка може да се смени през идващите три години, и да се окаже, че в бъдеще ще плащаме по-скъпо.

За това предизвести енергийният специалист проф. Атанас Тасев пред БГНЕС. Той разяснява започнатите договаряния сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром износ “ за понижаване на доставната цена на газа. Очаква се до края на този месец двете компании да се спогодят и тя да бъде по-ниска.

По данни на съветския вестник „ Комерсант “ цената може да спадне с до 50% и да стигне 140 $ за 1000 куб.м.

БГНЕС напомня, че до концепцията за смяна на цената се стигна вследствие на извънсъдебното съглашение на „ Газпром “ с Европейската комисия. То разреши на страната ни да сменим точката на доставката на съветския газ без да променим цената, което, съгласно проф. Тасев, е огромна наша победа. А също по този начин ни даде опция да поправяме цената и ценовата формула, тъй като дълги години бяхме в монополната позиция на „ Газпром “.

Проф. Тасев акцентира, че не е вярно да приказваме за цена, а за ценова траектория. „ Природният газ има ценова траектория, която се дефинира от формула. Всъщност сега се водят диалози не за понижаване на цената, а за смяната на структурата и параметрите на формулата. В резултат на което се чака по новата ценова траектория в съпоставяне със остарялата разликата да бъде основна “, посочи той.

Според неговото предложение, направено още предходната година до българските публични управляващи, ценовата траектория би трябвало да се дефинира по следния метод: 50% от петролния показател и 50% от три газови хъба.

Енергийният специалист напомни, че по остарялата формула, определяна от петролния показател, през последните 3 години България получаваше „ синьо гориво “ на най-ниските цени в Европа. По същото време цените на хъбовете бяха по-високи от тези на петролния показател. „ Сега обаче има промяна, вследствие на което се получи по този начин, че цената на хъбовете е по-ниска, в сравнение с петролния показател “, сподели проф. Тасев.

Експертът предизвестява, че би трябвало доста деликатно да подходим към бъдещата формула, тъй като съветската енергийна дипломация е с огромни обичаи, и многоходова, и в случай че в този момент тя прави някакви отстъпки, ситуацията може да се промени в близко бъдеще.

Проф. Тасев прикани договарящите да създадат съответните проучвания и да се дефинират прогнозите за една, две, три години – смяната на ценовата формула остава в действие за тригодишен интервал.

„ Глобалните процеси не са удобни във връзка с цената на газа в Европа, без значение от доставките на полутечен газ. Капацитетът на Съединени американски щати за доставката на полутечен газ е стеснен и не може да размени съветския газ, само че участвайки в това ценово съревнование, като резултат се стига до договаряния. Като имате поради огромния Зелен преход към беземисиона енергетика, която значи повишението на потреблението на газ, изключително при промяна на горивната база на ТЕЦ-овете от въглища към природен газ или някаква комбинация, то явно Европа ще има нужда от спомагателни количества газ. Някои специалисти ги правят оценка на към 80 милиарда куб.м. При това е допустимо спотовите цени да скочат много високо, което пък ще промени трендът на формулата “, акцентира проф. Тасев.

„ Това, че Русия отстъпва, не значи, че е отстъпила. Тя може да отстъпи в този момент и ние да получим по-ниска цена, само че допустимо е тази формула да сработи неподходящо при една друга променлива обстановка. Трябва доста деликатно да се подходи от позиция на днешния ден, само че и сравнен с някаква вероятност “, безапелационен е той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР