България може да не успее да влезе в еврозоната в

...
България може да не успее да влезе в еврозоната в
Коментари Харесай

Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ

България може да не успее да влезе в еврозоната в планувания период - 1 януари 2024 година Това стана ясно след кръгла маса по тематиката, проведена от бюджетната комисия към Народното събрание. Основен фактор, който може да ни забави, е високата инфлация.

България може да не извърши критериите за инфлация за влизане в еврозоната, загатна шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той напомни, че при пресмятане на междинната инфлация би трябвало да бъде взет интервалът от 1 май тази година до 30 април следващата година. Към този миг не изпълняваме критериите по този индикатор. Утежняващи фактори са намаляващата работна ръка както и неовладяването на покачването на цените. Също по този начин обаче и е правилно, че огромна част от инфлацията е вносна и мъчно може да я свалим в случай, че остане висока в останалите страни. Министерството на финансите и Българска народна банка ще приготвят разбор за изгодите и минусите от влизане в еврозоната. Едва тогава ще може да бъде взето и политическо решение.

България би трябвало да влезе в еврозоната при първа опция, съобщи шефът на Бълграската национална банка Димитър Радев, който обаче изрази подозрението си, че влизането на страната се товари с прекомерни упования.

Еврозоната не може да бъде сурогат за добра макроикономическа политика, в случай че икономическата и финансовата политика е неприятна, това няма да избави която и да е страна без значение дали е в еврозоната или отвън еврозоната.

По думите му, Българска народна банка е изцяло готова.

ГРАФИКИ
Четири са главните критерии които страните би трябвало да изпълнят, с цел да бъдат признати в еврозоната:
първо, инфлацията в съотевтната страна не би трябвало да бъде с повече от 1,5 процентни пункта над инфлациите в трите страни с най-хубави показателидефицитът не би трябвало да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт, а дългът 60 на стоима и особено условие за дълготрайния лихвен %

Съмнения, че ще успеем да покрием критериите изрече и самият ръководител на бюджетната комисия.

Не е огромен шансът ни, тъй като въпреки всичко, в случай че запазим сегашните критерии мъчно бихме ги изпълнили от позиция на инфлацията, сподели Любомир Каримански - ръководител на комисия по бюджет и финанси, Народно събрание.

Според заместник-председателя на комисията, България освен не е готова за еврозоната, само че и тя няма да й карантира сигурност.

Изпуснаха цяла Южна Европа, лъжеха евростат, затваряха си очите в европейската централна банка и най-после едни леят шампанско, други заплащат, съобщи Румен Гечев, зам.-председател на комисия по бюджет и финанси, Народно събрание.

Влизането в еврозоната беше подкрепено обаче от някогашните министри на стопанската система и на финансите Николай Василев и Милен Велчев.

Не знам какъв брой десителетия с доста хора като вас би трябвало да обясняваме - правилно ли, че ще се удвоят цените като влезем в еврозоната - несъмнено до края на живота си ще го обясняваме това нещо, това е едно поверие, една вяра, която няма нищо общо с действителността, съобщи Николай Василев.

В последна сметка, мястото ни е в еврозоната, като се изключи че сме поели ангажимент да влезе, няма ангажимент по време, само че разумно това е мястото където би трябвало да стигнем и колкото по-бързо стигнем толкоз по-добре за нас, съобщи Милен Велчев.

Бившият финансов министър Владислав Горанов също посъветва ръководещите да не отсрочват влизането като му пречат.

Не блокирайте техническия развой до момента в който чакате разбора, тъй като това значи, че няма да влезем 2024 година каквото и да създадем.

На днешната кръгла маса бяха разисквани и антиинфлационните ограничения. Повечето специалисти ги дефинираха като предизвикващи спомагателна инфлация.

Висока инфлация се стопира с високо позитивни действителни лихви и с криза. Това значи, на избрани групи от хора да им намалее действителния приход за несъмнено време. Иначе механичното предоставяне основава огромен риск от спираловидно развиване на инфлацията, изясни Калин Христов -подуправител на Българска народна банка.

България сега е член на валутния механизъм ЕРМ 2, в който може да остане безкрайно време до приемане в еврозоната.

Как да управляваме парите си в интервал на рецесия? Важните въпроси за антикризисните ограничения на държавното управление, опциите за оцеляване на бизнеса и помощта за жителите може да зададете в нашия уебсайт на. Ние ще потърсим от експерти най-точните и изчерпателни отговори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР