България може да е малка страна по територия, но е

...
България може да е малка страна по територия, но е
Коментари Харесай

Царевец - крепост, носеща слава и болка, гордост и тъга

България може да е дребна страна по територия, само че е колосална що се отнася до история, просвета, забележителности и непреклонен български дух. В нея всеки град, село или махала носят белезите на славни исторически времена, в които да си добър, почтен и самоуверен са били високо ценени качества.

Едно сходно място, на което може да се усетят всички тези неща, а и доста повече, е Царевец - остарялата българска столица, цитадела, носеща популярност и болежка, горделивост и горест.

Крепостта Царевец се намира във Велико Търново на едноименния рид, където гордо стои и безмълвно чака някой да опише нейната славна история.

История

Крепостта е ситуирана е наоколо до остарелия град на Велико Търново. Тя е била основната българска цитадела по времето на Второто българско царство (1185 – 1396), когато Търново е бил столица на царството (Търновград е бил столица в продължение на цели две столетия).

Най-ранните следи от живот на хълма Царевец датират още от късния халколит (4200 година прочие Хр.).

Хълмът е населяван също и през бронзовата ера, както и през желязната. Открити са голям брой остатъци от жилища и керамика от Халщатската просвета (XIII-V в. пр.н.е.) и от по-късната латенска просвета (V-I в. пр.н.е.).

В края на V в., по времето на император Анастасий I (491 – 518 г.), на хълма Царевец е издигната ранновизантийска цитадела. Тя била една от опорните точки на Източната римска империя в тази част на Балканския полуостров. Именно от този интервал датира една базилика и постройките към нея.

Това барикада оцелява до началото на VII век, когато е унищожено. През VIII век върху руините на ранновизантийската цитадела поражда старобългарско населено място, което последователно се разраства. Към средата на XII век стартира построяването на крепостта и замъка към нея. Най-голямото развиване обаче градът претърпява по времето на Втората българска страна, когато става и нейна столица. Може да се каже, че тъкмо в този интервал, хълмът Царевец е в своя подем.

Легендата за съкровището

И тук, както на доста други места в България, не липсва легенда, която се предава от потомство на потомство.

Легендата споделя, че в римско време имало укрепления, които охранявали пътя за Никополис пъкъл Иструм. Варварите обсадили и разрушили града. В галериите под града римляните пренесли всички съкровища на Никополис. За да защитят полезностите, даже след отстъпването си, те създали смъртоносни клопки, които единствено просветените знаели по какъв начин да заобиколят, с цел да стигнат до съкровището. Ако някой неприятел дръзнел да влезе, в никакъв случай нямало да излезе. Подземията били като лабиринт, като от всеки ъгъл дебнело разнообразни смъртоносно затруднение.

Дворцов комплекс и Патриаршията

Дворцовият комплекс датира от 1360 година и е издигнат от цар Иван Александър. Той има няколко прилежащи постройки, като включва дворцова черква, тронна зала и царски палати.

Българската патриаршия е вторият огромен архитектурен комплекс на хълма Царевец. Входът се намирал на западната страна, като е бил заздравен с две поредни порти. От юг и север са се издигали две бойни кули.

В централната част на комплекса, на най-високото място на хълма, се е намирала патриаршеската черква „ Възнесение Господне “. Тя е била издигната върху основите на преди този момент съществуваща раннохристиянска черква, от края на V и началото на VI в. Тя е била трикорабна базилика с една апсида.

Патриаршията е доста впечатляваща, както извън по този начин и от вътрешната страна. Вътрешното оформление е дело на художника Теофан Сокеров. В реализацията на стенописите вземат участие и неговите помощници - художниците Иван Иванов, Иван Василев, Кольо Йончев и Найден Найденов.

Шоуто тон и светлина

Това шоу е забавна атракция, която Царевец предлага. Светлинното и звуково шоу може да бъде следено директно от входа на самата цитадела, а също по този начин може да му се насладите и на особено построена площадка за това.

За първи път шоуто се пуска през 1985 година по случай 800 години от оповестяването на Велико Търново за столица на Втората българска страна. Проектът е дело на колектив от българи и чехи. Идеята му е била посредством изкуството на звука и светлината да се пресъздаде историята на върха и крепостта. Шоуто продължава към 20 минути. От тъмнината на нощта последователно изниква град, обхванат от цветна приказност. Светлините и музиката се сменят по отношение на интервала и историята, които описват. Шоуто е доста въздействащо и си заслужава да се види.

Прожекторите, които се употребяват за това грандиозно предтавление, са 2400 на брой, като те са групирани в четири цвята – червен, зелен, наследник и жълт. Прожекторите имат доста огромна мощ – от 1000 до 2000 вата. На крепостта има ситуирани шест камбани, които се ръководят от специфичен програмен продукт. Използва се и профилирана лазерна система с над 140 светкавици, което придава в допълнение великолепие на този величествен театър.

Пет забавни обстоятелството за Царевец
Укрепителната система на крепостта е била доста комплицирано устроена. Тя се състояла от стена, дълга близо 2 км., и необятна от 2,4 м. тук-там до 3,6 м., която опасвала целия рид.През Средновековието Царевец бил гъсто застроен. На него били построени Дворецът на българските царе, Патриаршията, 4 манастирски комплекса, 22 църкви и над 370 жилищни и икономически постройки.В най-северния завършек на Царевец се намира Лобната канара, от която през XI-XIV в. били хвърляни в реката предателите на родината.Освен царе, боляри и духовенство, на Царевец са живели и доста елементарни хора, чиято роля била да обслужват представителите на висшата класа.В централната част на крепостта, на най-високото място, бил ситуиран патриаршеският храм "Свето Възнесение Господне ".
Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР