България, макар и най-бедната страна в Европейския съюз, привлича широк

...
България, макар и най-бедната страна в Европейския съюз, привлича широк
Коментари Харесай

България привлича рекордни инвестиции в сферата на технологиите

България, въпреки и най-бедната страна в Европейския съюз, притегля необятен кръг от задгранични вложения в областта на осведомителните и информационните технологии (ИКТ), с което подтиква увеличението на трансграничния приток. Това се споделя в разбор на "Файненшъл Таймс ".

"Файненшъл Таймс " също способства за това, като отвори собствен софтуерен център в София през април тази година и назначи 110 чиновници. Други скорошни вложители в страната са "Фейсбук " и Световната банка, които тази година също отвориха в столицата свои офиси за осведомителни и информационни услуги.

"Ние търсихме в Азия, Европа и Англия, преди да се спрем на България. Според изследванията изкуственият разсъдък има незабавна потребност от своя софтуерна столица на Балканите, каквато изрично е София ", споделя госпожа Кейт О'Риърдън, продуктов и информативен шеф на "Файненшъл Таймс ".

България реализира ненадминато количество на задгранични вложения в основаването на услуги в ИКТ бранша с най-малко 16 плана на стойност 240 милиона $. Чуждестранните вложения в бранша нарастват непрестанно от 2015 година насам, демонстрират данните на fDi Markets - онлайн база от данни, основана от "Файненшъл Таймс ", която обгръща вложенията във всички стопански браншове в страните от целия свят.

Според английското издание България има дълга традиция в ИКТ и електронните браншове, която стартира още по време на комунистическото ръководство. ИКТ секторът е направил 3.2 милиарда продажби през 2018 година А съгласно проучване на организацията Интернешънъл Дата Корпорейшън продажбите се усилват с 45% годишно. В България има 12 000 компании, 90% от които са разположени в София, с 50 000 чиновници, демонстрират данните на Българската организация за вложения.

"Ние разпознахме капацитета на София да се трансформира в софтуерен център от международна класа още през 2015 година Конкуренцията нараства, а България продължава да реализира триумф в дълбокото море на технологиите ", счита Стивън Гарднър, шеф на услугите и доставките в компанията Genius Sports, чийто български офис нае 320 души.

Световната компания за софтуери "Акронис " също разшири своята активност в София тази година. Новият й център за изследвания и развиване нае 200 души и има намерение да наеме още 800 през идната година, "когато България ще е напреднала в киберсигурността ", споделят от компанията.

България може да се похвали с това, че в Европейски Съюз е страната на второ място по заети дами в ИКТ бранша - 45% при започване на 2018 година Също по този начин процедурите за лицензиране на ИТ компании са улеснени от законодателството.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР