България категорично и убедено подкрепя европейския път на Черна гора,

...
България категорично и убедено подкрепя европейския път на Черна гора,
Коментари Харесай

България категорично и убедено подкрепя европейския път на Черна гора, заяви Росен Желязков

България изрично и уверено поддържа европейския път на Черна гора, съобщи ръководителят на Народното събрание на среща с ръководителя на черногорския парламент Даниела Джурович. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание на Черна гора е на двудневно посещаване в България по покана на ръководителя на Народното събрание.



Европейското бъдеще на Черна гора няма опция, уточни. Той акцентира, че процесът на разширение на Европейски Съюз се е утвърдил като стабилизиращ фактор в района и мощен тласък за осъществяване на основни промени.

България поддържа страните от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз, означи ръководителят на Народното събрание. Надеждността на процеса изисква сътрудниците от Западните Балкани също да съблюдават уговорките си, като извършват откритите критерии и условия на Европейски Съюз, уточни. Защото единствено пълноправното участие и спазването на единни правила и условия подсигурява мирното развиване на всички страни и на Европейски Съюз като цяло, добави той.

Благодарим на България за нейната поддръжка и напъните, които поставя, страните от Западните Балкани час по-скоро да се причислят към Европейски Съюз, съобщи ръководителят на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович. Тя приветства позицията на страната ни, че всяка от страните кандидатки за участие би трябвало да бъде оценена съгласно осъществените промени и готовността ѝ да се причисли към огромното европейско семейство.

Двустранните връзки сред България и Черна гора могат да бъдат образец за Балканите, акцентира ръководителят на Народното събрание. уточни, че обичайно положителното съдействие, съхранено през годините, както и поредният прогрес на Черна гора в европейската интеграция, дават нови благоприятни условия за разширение на двустранните контакти в доста области.

Председателят на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович означи, че сред България и Черна гора са открити обичайно положителни връзки, характеризиращи се с постоянен политически разговор на високо и най-високо ниво. Имаме необятно поле за съдействие – парламентарно, политическо, икономическо, както и необработен капацитет в региона на туризма, добави тя.

Във вътрешнополитически проект изискуем и на обществото, и на сътрудниците ни от Европейски Съюз образуването на устойчиво ръководство с ясно политическо болшинство, уточни. Председателят на Народното събрание срещна ръководителя на Народното събрание на Черна гора с настоящата политическа конюнктура в България. Смятам, че е настъпил моментът да надградим обичайно другарските си връзки със задълбочаване на съдействието в региона на сигурността и защитата, стопанската система, вложенията и туризма, енергетиката и културното съдействие, добави той.

Очаквам да бъдат търсени разновидности за разкриване на директна самолетна линия сред София и Подгорица, което ще спомогне за активизиране на икономическите контакти и ще улесни туризма, акцентира. Той уточни, че може да се основат предпоставки за държавните оператори да е стопански оправдано да поддържат такава линия даже да не е целогодишно, а обвързвано с туристическата сезонност.



Председателят на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович беше публично посрещната от ръководителя на Народното събрание пред постройката на българския парламент. След двустранната среща, в която участваха и заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Никола Минчев, Цончо Ганев и Андрей Чорбанов. Даниела Джурович се подписа в книгата за публични посетители и прегледа пленарната зала на Народното събрание.

В програмата на визитата на ръководителя на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович е планувана среща и с президента на Република България Румен Радев.

На 16 май Даниела Джурович ще взе участие във конгрес в София Тех парк „ Европейският съюз среща Балканите “, отдаден на 50 години от разширението на Европейски Съюз.



В края на миналата седмица Росен Желязков се срещна с български евродепутати, с които разиска най-актуалните въпроси от дневния ред на българското участие в Европейския съюз. Специални акценти бяха присъединението на България към Шенген и еврозоната, както и върху осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР