България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по

...
България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по
Коментари Харесай

МВнР: България изразява съжаление за блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването

България показва страдание, че заключенията на Съвета на Европейски Съюз по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха ненадейно блокирани от две страни членки без пояснение по време на днешния Съвет на Европейски Съюз "Околна среда ". Готови сме да чуем терзанията, които са довели до това решение, и да продължим да поставяме старания за реализиране на консенсус по разширението.

Това се споделя в публична позиция на Министерство на външните работи по отношение на блокирането на заключенията на Съвета на Европейски Съюз по отношение на разширението, която публикуваме без редакторска интервенция:

"България даде своето утвърждение за заключенията на Съвета по време на съвещанието на КОРЕПЕР II, извършено на 16 декември, по време на което бе реализиран консенсус от Германското председателство. В заключенията, по гледище на България, бе добавено изречение за значимостта на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното използване ще докара до завършек на всички искания, учредени на неверно интерпретиране на историята. По време на съвещанието заключенията бяха утвърдени от всички.

Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в Европейски Съюз и препятства Европейски Съюз да изпрати така нужните сигнали до Западните Балкани, с цел да подтиква осъществяването на нужните промени, които страните, искащи да се причислят, би трябвало да подхващат. Като една от страните членки, подкрепящи разширението, България би желала да окуражи Съвета да подходи градивно в актуалната обстановка, с цел да стане допустимо приемането на заключенията по време на настоящето Председателство на Съвета на Европейски Съюз.



Уточнение: Заключенията на Съвета на Европейски Съюз по разширението нямат нищо общо с процеса на одобрение на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България показва утвърждение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното в допълнение време за възстановяване на рамката за Република Северна Македония ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР