България изостава в събираемостта на данъци, образованието и борбата с

...
България изостава в събираемостта на данъци, образованието и борбата с
Коментари Харесай

Изоставаме в борбата с бедността и образованието, сочи доклад на Световната банка

България изостава в събираемостта на налози, образованието и битката с бедността. Това демонстрира отчет на Световната банка отдаден на държавните финанси у нас. Сериозен проблем също по този начин остават публичните поръчки, при които риска от корупция не понижава. Според отчета, страната ни губи близо 1,3 милиарда лв. поради недостатъци при възлагането на поръчки. От институцията предизвестяват още, че в случай че страната ни не вземе задоволително ограничения на време, растежът на стопанската система ще се забави до 1,5% през 2050 година.

Водената от страната политика през бюджета не усъвършенства ситуацията на бедните хора у нас, както и на децата, растящи в беднотия, демонстрира отчета на Световната банка. По последни данни, у нас детската беднотия е към 30%.

" Детските надбавки, другите помощи за фамилиите имат доста влияние и точно това е едно от посланията на нашия отчет, че може да се върви в посока усилване на адекватността на тези ограничения, т.е. да са по-значителни като дял за най-нуждаещите се и възстановяване на таргетирането - да доближават до тези, които имат потребност от тях ", сподели Десислава Николава, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Според отчета нарастването на парите за обучение не го усъвършенства.

" За страдание може би няма да изненадам никого с това, че за следващ път потвърждаваме, че липсва връзка сред разноските на възпитаник и резултатите от образованието, както на общинско равнище, по този начин и на самостоятелно ", сподели още Десислава Николава.

Световната банка показва, че към 10% от приходите от Данък добавена стойност не се събират. Сериозна записка беше отправена и от неналичието на задоволително ограничения, които да подсигуряват напредък на стопанската система. Ако продължи по този метод страната ни ще забави растежа си до 1,25% през 2050 година Не по този метод виждат нещата от Министерството на финансите.

" Брутният ни вътрешен артикул е на най-високото си равнище въобще в историята. Българската стопанска система е в непрекъснат напредък и бележи връх след връх ", сподели Георги Клисурски, зам.-министър на финансите.

Очакваният растеж от финансовото ведомство е до 4-5% годишно през идващите 10 години.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР