България изостава в класацията за икономическа свобода, защото нямаме устойчивост

...
България изостава в класацията за икономическа свобода, защото нямаме устойчивост
Коментари Харесай

Каримански за индекса на икономическа свобода: Нямаме устойчивост и предвидимост

България изостава в класацията за икономическа независимост, тъй като нямаме резистентност и предвидимост. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ на bTV икономистът и някогашен народен представител от „ Имат подобен народ “ Любомир Каримански.

Отправените рецензии са във връзка с незадоволителните институционални промени

Икономическата независимост в България продължава да понижава, като страната се класира на 43-та позиция по отношение на 165 други страни и територии, демонстрира последното проучване на канадския институт „ Фрейзър ”. За последното издание на класацията са употребени данни за 2021 година, а български сътрудник е Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ). От проучването излиза наяве, че обратно ни дърпа правосъдната система.

Каримански подсети, че под „ икономическа независимост “ се схваща гарантиранета на независимост на всеки жител да прави активност, обвързвана с предприемачество – да не му пречат страната и системата на правораздаване.

„ Извеждаме проблемите на хората в стопанската система, опазването на здравето и образованието “, сподели той

„ В България най-тягостното нещо, че сме на водещо място от позиция на данъчното законодателство, само че тежестта на правосъдната система е доста по-сериозно и ни дърпа обратно “, разяснява икономистът.

По думите му през последните години се вършат по-некачествени закони, а използването има е двойно по-зле.

Според него това може да стане до половин година

„ Това ни дърпа надолу – фирмите и всички вложители, които желаят да дойдат в България , имат потребност от предвидимост и резистентност “, счита икономистът.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР