България има “значителни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията

...
България има “значителни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията
Коментари Харесай

България има значителни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията и дискриминацията

България има “значителни проблеми ” с независимостта на правосъдната система, корупцията и дискриминирането към хора с друга полова еднаквост и към ромската общественост. Това са част от заключенията в на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права, който се отнася за 2022 година

Освен това документът цитира случаи на грубо и унизително отношение от страна на управляващите към задържани хора, мигранти, деца в институции, както и случайни арести и офанзиви против свободата на медиите.
Безнаказано присъединяване в корупционни практики
Според отчета корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са необятно публикувани проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на правосъдната власт в България. Общественото доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън.

“Въпреки че законът планува наказателни наказания за корупция на длъжностни лица, държавното управление не ползва дейно закона и съгласно сведения длъжностни лица във всички клонове на властта са взели участие безнаказано в корупционни практики ”, се споделя в частта за България на отчета.

“През 2022 година имаше многочислени известия за корупция в държавното управление. ”

Като образец се показва, която от години прави надзор на храните на границата с Турция. През 2022 година Директорът на Българската организация за сигурност на храните Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов оповестиха за предлагани подкупи, а по-късно и за закани против тях поради опита си да върнат активността под държавен надзор.

Докладът на Държавния департамент показва като проблем в България “корупцията, неефективността и неналичието на отчетност ”, които засягат независимостта и безпристрастността на правосъдната система.

“Общественото доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън и раздават правораздаване по друг метод за разнообразни жители ”, се споделя в отчета.

Документът цитира сведения за принудително и унизително отношение към задържани хора. Даден е образец с 42-годишен мъж от Берковица , задържан за владеене на опиати и упрекнат, че е нападнал служител на реда. След ареста си той е бил приет в болница с рани на главата и контузии на белите дробове, а управляващите са твърдели, че те са получени от “неколкократно рухване върху маса ”.

Докладът показва като проблем и злоупотребата от страна на управляващите с пълномощията им за арест. Като образец за случаен арест се показва този на възпитаник от София , който беше арестуван за това, че е написал “Save Ukraine ” върху Паметника на руската войска. Впоследствие карцерът му. Споменава се и задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов , говорителката му Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов. Арестите и на тримата бяха приети за противозаконни от съда.
Корпоративен и политически напън върху медии
Медиите са подложени на корпоративен и политически напън, се споделя още в отчета.

“Неефективната и корумпирана правосъдна система и непрозрачното държавно контролиране на ресурсите, предопределени за подкрепяне на медиите (включително фондовете на ЕС), съществено повредиха медийния плурализъм ”, се споделя още в документа.

Като образци за напън над публицисти се показват закани и физически похищения, които управляващите не проверяват. Припомня се, че делото против трима души за нападението против журналиста Слави Ангелов към момента продължава. Друга тактичност за напън против публицисти са делата, се показва в отчета. Сред посочените образци е на Софийския градски съд (СГС) и сегашен апелативен арбитър Светлин Михайлов против уеб страницата Медиапул , основната му редакторка Стояна Георгиева и журналиста Борис Митов .

Сред другите проблеми, разпознати от отчета, е отношението към мигранти и търсещи леговище хора. Посочва се и “обществената непоносимост към малцинствените групи ”, в това число случаи на дискриминация и принуждение към представители на ЛГБТ общественост и ромската общественост. Посочва се, че няма задоволителна поддръжка за жертвите на домашно и полово принуждение, както и че хората с увреждания нямат еднакъв достъп до обучение, здравни услуги, публични здания и превоз.
 За първи път на видео. Как сирийски емигрант беше прострелян на българската граница  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР