България има своето достойно място на европейската ИТ карта и

...
България има своето достойно място на европейската ИТ карта и
Коментари Харесай

Как "СофтУни" превръща България в Силициевата долина на Европа

България има своето почтено място на европейската ИТ карта и данните през последните години неоспоримо потвърждават това. Значителен принос към устрема за превръщането на страната ни в Силициевата котловина на Европа има " - компания, която още от основаването й преди повече от 8 години е главен мотор на цифровата гражданска война в страната. Иван Ненков - един от съоснователите и изпълнителен шеф на " СофтУни " съвсем от самото основаване на компанията, споделя своите усещания и прогнози за ИТ промишлеността и софтуерния напредък и по какъв начин българската стопанска система се вписва в тях. България по-близо ли е до короната на " Силициева котловина на Европа "?
- Вече бихме могли да претендираме за купата " Силициева котловина на Югоизточна Европа ", което е голямо достижение за нашата ИТ промишленост. За водачество в цяла Европа обаче ще би трябвало да се потрудим още доста. Водещи в Европа остават страните от Запада като Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Белгия, Нидерландия, скандинавските страни. Ние се намираме в групата на разрастващите се страни в областта на осведомителните технологии дружно с Полша, Румъния, Украйна, Чехия, Сърбия, Унгария и други, т.е. страните от Централна и Източна Европа. Сред тях несъмнено Полша е водачът, като там работят над 300 000 софтуерни разработчици, което е към 25% от всички софтуерни разработчици в този район.

Софтуерната промишленост в нашата страна обаче реализира много по-висок растеж в съпоставяне със междинния за Европа. Приходите от софтуерната промишленост в България за 2017 са били 1.35 милиарда евро, а за 2021 са към 2.8 милиарда евро, което е над 100% растеж за този интервал, или към 20% на годишна база. Очакваме до 2025 година приходите да доближат 5 милиарда евро и 7% от Брутният вътрешен продукт на България. За съпоставяне - средноевропейският растеж в софтуерната промишленост е много по-скромен за същия интервал - под 5% на годишна база. Ако запазим това развиване стабилно във времето, дистанцията сред нашия ИТ бранш и този на Запад ще се стопява от ден на ден.
През последните години ИТ сферата претърпя бурно развиване - съгласно вас подвигна ли се равнището и на какво се дължи това?
- През годините средата в България бе доста удобна за развиване на ИТ бизнес най-много поради по-ниските разноски за труд и налози и високото равнище на софтуерните ни експерти. Това години наред привличаше към страната ни доста задгранични вложения и редица огромни компании отвориха офиси тук. Наред с това се развиваха и доста локални сполучливи компании, а някои от тях доближиха пазарни оценки от стотици милиони.
Реклама
Както и други страни от Централна и Източна Европа, България е по-популярна като желана дестинация за аутсорсинг услуги, само че в годините, с натрупването на от ден на ден опит в сферата и раждането на от ден на ден ИТ бизнесмени в България, делът на продуктовите ИТ компании се усилва от ден на ден по отношение на този на аутсорсинг фирмите. Доста по-предизвикателно е да създадеш и развиеш сполучлива продуктова ИТ компания, само че след това продуктовите компании основават доста по-голяма добавена стойност и тяхната пазарна оценка е несравнимо по-висока спрямо компаниите, опериращи в аутсорсинг бизнеса. Фактът, че наклонността в България е делът на продуктовите компании да пораства, ясно ни демонстрира възходящото развиване на нашия софтуерен бранш освен количествено, само че и качествено, в посока на основаване на все по-висока добавена стойност.
Първият български еднорог в региона на fintech към този момент е реалност. Можем ли да чакаме скоро други такива в ИТ сферата?
- Това е развой, който е в развиване от доста години. В България се раждат и развиват все по-големи и сполучливи планове в региона на ИТ технологиите. Въпрос на време е да се родят и идващите български софтуерни компании с пазарни оценки, надхвърлящи 1 милиард $.

Броят на опериращите капиталови фондове в България, фокусирани върху софтуерната промишленост, продължава да пораства, а стартъп екосистемата продължава да се развива и да ражда нови обещаващи планове в най-развиващите се софтуерни сфери като клауд технологиите, Fintech, киберсигурност, AI и виртуална действителност. Вярваме, че " СофтУни " също може да реализира това, защото знаем, че сполучливият модел, посредством който съумяваме да създадем десетки хиляди софтуерни инженери, цифрови и криейтив експерти през последните години, в толкоз дребен пазар като българския има капацитета да реализира световен триумф.
Има ли фактори, които могат да спрат ИТ промишлеността ни да трансформира България в Силициевата котловина на Европа?
- Знаем, че новите технологии се развиват толкоз бързо и огромно, че световният проблем е обвързван с дефицита на готови фрагменти за промишлеността. Това е най-голямото предизвикателство от доста години насам. Дестинациите, които могат да предложат качествени фрагменти, както и нужното количество от тях, надлежно притеглят и световните вложения. В нашата страна не е доста по-различно. Недостигът на фрагменти е най-значимият фактор, който забавя развиването на ИТ бранша в страната. Знаем, че обичайното обучение не съумява да се приспособява толкоз бързо към непрекъснато изменящите се условия към фрагментите в софтуерния бранш и надлежно тази система не съумява да отговори на казуса с работещо решение. За благополучие, на пазара към този момент има различни просветителни решения, фокусирани напълно върху този проблем.
Реклама Какъв е приносът на " СофтУни " в сегашния плевел развой на цифровизация?
- Откакто стартира да образова софтуерни инженери, работещите в промишлеността се удвоиха. През 2015 година те са 22 000, а през днешния ден са над 43 000. За последните 7 години над 12 000 от приключилите програмата сполучливо започват работа като софтуерни инженери. Това значи, че " СофтУни " е генерирал над 50% от целия растеж на фрагменти в софтуерната промишлеността след 2015 година Правим всичко допустимо да предизвикаме все по-голям интерес към специалността и да сътворяваме от ден на ден качествени софтуерни инженери.

Към днешна дата за програмата ни по софтуерни инженерство аплайват по над 2500 души месечно, а миналите сполучливо приемния ни изпит и учащите се по програмата са над 5000. Целта ни е в околните 3-4 години да удвоим това число и да вливаме в промишлеността по 3000 - 4000 програмисти годишно. Наред с това планираме да развием и цялостни професионални посоки в сферите на QA инженерство, киберсигурност и изкуствен интелект, посредством което целим да сътворяваме подготвени експерти и в тези посоки поради възходящото им търсене от страна на пазара.
Свързани публикации Finance Academy и SoftUni: Правим българите по-богати посредством образование за вложения и персонални финанси 17 февруари 2022, 00:00 Агенцията за цифров маркетинг CreateX и SoftUni подписват стратегическо партньорство 7 февруари 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР