България има право да спре транзита на руски природен газ,

...
България има право да спре транзита на руски природен газ,
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Риск е "Булгаргаз" да приеме плащания в рубли

България има право да спре преноса на съветски природен газ, в случай че не си получи заплащането по контракт, сподели БНР енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.Той напомни, че идната седмица има падеж по заплащане на преноса на синьо гориво през страната ни.
По-рано съветският дипломат Елеонора Митрофанова напомни, че България е измежду 48-те страни от листата с вражески страни на Москва, което значи, че всички разплащания със страната ни ще бъдат правени в рубли. Владимиров добави, че страната ни е застрашена да изгуби два милиарда лв. инвестиция в „ Турски поток “, в случай че „ Газпром “ изиска да заплаща преноса на съветско синьо гориво през страната ни в рубли.
" България не би трябвало да се поддава на напън от страна на Москва и всяко деяние по предоговаряне на газовите контракти би трябвало да се координира с Брюксел ", съобщи в блиц коментар за БНР енергийният специалист Мартин Владимиров. По думите му най-вероятно в контракта за пренос на съветски газ през страната ни е записано, че заплащанията стават в долари: " Това, което може " Газпром " да употребява, е евентуално уговорка за форсмажорни условия и то е с цел да приравни глобите към такова събитие, което постанова смяна на изискванията по контракт с „ Булгартрансгаз “ за пренос на синьо гориво ", изясни Владимиров и допусна, че може съветският газов снабдител да предложи прихващания: " Булгаргаз " заплаща в долари за потреблението на съветски природен газ по дълготрайния контракт с " Газпром " и евентуално по този метод може да се прихваща преноса, който " Булгаргаз " получава като заплащане от " Газпром ", само че това би трябвало да се уреди през „ Българския енергиен холдинг “, който е принципал и на двете газови сдружения ".
" Знаете, че експозицията на " Булгартрансгаз " към " Газпром " е голяма, " Булгартрансгаз " е направил великански вложения - повече от 2 милиарда лв. в строителството на " Турски поток " на българска територия. Тези средства ще бъдат възобновени точно посредством заплащането на директни такси от страна на " Газпром ". Така че извънреден риск е да се съгласяваме да получаваме заплащания в рубли, когато рублата се срина на интернационалните тържища ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР