България има потенциал да се превърне в „аптеката на Европа“

...
България има потенциал да се превърне в „аптеката на Европа“
Коментари Харесай

България има потенциал да се превърне в „аптеката на Европа“

България има капацитет да се трансформира в „ аптеката на Европа “ в производството и износа на лекарствени субстанции и медицински артикули за Европа

Това сочи изследване на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и фондацията „ Конрад Аденауер “. То е осъществено от Института за икономическа политика (ИИП) посредством разбор на данни и изявленията с специалисти от бранша в интервала септември – ноември 2021 година. Данните бяха показани в националния пресклуб на.

Проучването обобщава опциите пред страната ни да заеме водещо място във фармацевтичната промишленост, откакто по време на пандемията от COVID-19 в Европейския съюз (ЕС) се е открила взаимозависимост на доставки от трети страни. Петнайсет на 100 от общия импорт на артикули е от Китай, Индия и Сингапур, сочи изследването. Ниските данъчни ставки, неналичието на валутен риск, проекти за приемане на еврото, подобряващата се инфраструктура и традициите в производството на медикаменти са част от преимуществата на България.

Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на ИИП, разяснява, че създадената продукция и приходите от активността в България нарастват. Той уточни, че износът за 2020 година е бил над един милиарда евро, а вносът – 1,518 милиарда евро. Георгиев цитира данни на Изпълнителната организация по медикаментите, съгласно които 54 предприятия имат разрешителни за произвеждане и импорт на медикаменти. Той означи и високия стандарт на подготовка на фрагментите във фармацията. Георгиев означи също, че страната ни е на 20-о място в света по извършени клинични тествания.

Торстен Гайслер, началник на офиса на фондацията „ Конрад Аденауер " в България, даде образец, че Германия е мощно подвластна от вноса на субстанции и лекарства. По думите му това е рисково, тъй като при рецесия има риск за доставките. Разходите за произвеждане обаче са високи, уточни Гайслер. Затова той счита, че във фармацията има ниша, която може да бъде заета от нашата страна. България има мощна и способна промишленост и може да подсигурява прозрачността и контрола на качеството. Като част от Европейски Съюз, не съществува заплаха веригите на доставки да бъдат прекратени, разяснява Гайслер.

Д-р Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, уточни, че проучването е било показано пред депутати от немския Бундестаг и пред представители от бизнеса в страната за привличане на вложения към България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР