България има нужда от закон за лобизма, смята главният прокурор

...
България има нужда от закон за лобизма, смята главният прокурор
Коментари Харесай

Гешев иска закон за лобизма, не можело адвокати на обвиняеми да определят правилата

България има потребност от закон за лобизма, счита основният прокурор Иван Гешев. Според него това се постанова, тъй като сега било законно юрист на обвинен да стане народен представител и да предложи закон за закриване на институцията, която съди същия обвинен. По думите това „ нерегламентиранат активност от българското законодателство “

" Това е законно, само че дали е морално би трябвало да си отговорят българските жители ", съобщи Гешев и акцентира, че въпросът не търпял отсрочване, най-малко от позиция на прокуратурата.

Колко костват подаръците?

Гешев акцентира, че в останалите европейски страни тези въпроси били регламентирани до най-дребните елементи. Той даде образец с визитата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя попитала на каква стойност са протоколните дарове, дадени ѝ при формалните срещи.

" Тези неща би трябвало да се регламентират, тъй като всъщност на всички ни е известно, че такава активност се развива. Това обществена загадка, нали по този начин. Сега дали това е срешу възнаграждение, дали е заради някакви други неща...Но напълно разумно е тази активност да бъде регламентирана ", съобщи Гешев.

Той не загатна имената на въпросните юристи. В предходните два Народното събрание имаше оферти от няколко политически сили профилираните съд и прокуратура да бъдат закрити. Тези промени не бяха признати.

Не знам нищо за нищо

Извън тематиката за възможен закон за лобизма, Гешев по традиция не отговори на други настоящи въпроси. С дежурното пояснение, че основният прокурор няма право да знае детайлности по каузи, в случай че наблюдаващите не му разрешат, той не разяснява нито следствието за показното ликвидиране в София, осъществено в сряда, нито проблема със заседналия край Камен бряг транспортен съд и закъснелите дейности на институциите.

По информация на " 24 часа " следователи от Националната следствена работа са излезли с отчет, че шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов не е направил закононарушение при продажбата на компанията си на малоимотно лице.

Гешев сподели, че не е осведомен с този отчет и схванал за него от медиите.

" Доколкото ми е известно има досъдебно произвеждане, мисля че за данъчни закононарушения, което в висящо. Какви отчети, какви дейности се правят, това е подготвеност на съответния наблюдаващ прокурор ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР