България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат

...
България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат
Коментари Харесай

Въпреки недостига на кадри в сектора, не назначават парамедици в Спешна помощ

България има 2000 готови парамедици, които незабавно могат да стартират работа в Спешната помощ, само че щатни бройки няма макар отчайващата липса на фрагменти. Назначени са едвам 150 души, и то най-вече в три области в страната. В останалите парамедици не се наемат, или се наемат на други длъжности и са третирани като санитари, водачи и носачи. Тяхната подготовка – оказване на незабавна помощ, реанимация, стабилизиране на пациента и бърз превоз до лечебно заведение, не се употребява. Същевременно документът им се признава в целия Евросъюз и непрекъснато са атакувани от оферти за работа в Англия и Германия.

Държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, демонстрират намаляване на смъртността при произшествия със 70%. А тук хората чакат коли за спешна помощ с часове, тъй като екипите са малко и със застаряващ личен състав.

Данните бяха изнесени на първото Общо заседание на новоучредения Съюз на парамедиците в България, което се организира през вчерашния ден в Бургас. Съюзът сплотява всички практикуващи парамедици. Целта му е да реши проблемите на съсловието, да разпространява специалността и да помогне за справяне с недостига на медицински фрагменти у нас.

„ Към специалността има голям интерес. Всеки ден ми се обаждат хора, които желаят да учат за парамедици. Но огромна спирачка е реализацията “, показа Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България. 

Според настоящата нормативна уредба парамедикът не се води медицински експерт. Същевременно той работи в коли за спешна помощ и незабавни отделения, от време на време и самичък. Парамедикът няма длъжностна характерност, не е ясно до каква степен се простират пълномощията му. Което го прави уязвим, тъй като макар че няма написани пълномощия, той носи юридическа отговорност. Подготовката на парамедика е друга в другите медицински учебни заведения – някъде приготвят за най-високата, четвърта степен, а другаде – единствено до трета степен. Парамедик с четвърта степен може да работи независимо, а този с трета – единствено в екип. Парамедикът учи най-малко три години, като подготовката му включва с изключение на анатомия и физиология, доста на практика часове за оказване на първа помощ при разнообразни незабавни положения, в това число и реанимационни дейности като интубация, включване на венозен път, слагане на лекарства, означават от организацията.

„ Ние сме първите, които идваме при пациента, които го спасяваме и даваме вяра, че той ще живее. Ние сме подготвени за вярно справяне със спешността, без значение какъв е пациентът. Парамедиците са млади и физически добре готови хора. Държавата ни разполага с същинско богатство в тяхно лице и би трябвало да го употребява “, уточни Георги Борисов, районен представител на Съюза на парамедиците в столицата. Самият той работи в ЦСМП София – един от първите центрове в страната, който е почнал да назначава парамедици и да ги употребява по предопределение. Във Варна да вземем за пример, огромен и курортен район, в Спешна помощ няма назначен нито един парамедик.

Обучението на парамедиците в България се прави по стандартите, по които приготвят парамедиците в Англия и Германия и които виждаме по филмите.  Хорариумите са близки, практическите часове – също. Изучава се и педиатрична незабавна помощ и към този момент има търсене на парамедици в детски градини и учебни заведения. Нашите парамедици без никакъв проблем могат да заминат да работят в чужбина и го вършат, когато получат няколко отхвърли тук.

„ Това, за което настояваме, е внедряване на парамедика в Спешната помощ. За това е нужна смяна в разнообразни нормативни актове. Подготвили сме оферти, които са импортирани в съответните институции – МОН, Министерство на здравеопазването, само че липсва последователност сред специалистите, които работят по тематиката. Затова настояваме наши специалисти да вземат участие в работните групи, с цел да има последователност и да продължим със идващите специалисти “, изясни Ива Пехливанска. „ Ние изследваме актуалната европейска процедура. Хората не могат да повярват, че е допустимо в европейска страна парамедикът да работи в подобен безпорядък. Ние нямаме нищо – нито правила за работа, нито длъжностна характерност, работят без да знаят какво, само че работят. И постоянно за заплата, по-ниска от тази на водач “, добави тя.

Специалистите от другите медицински специалности не са наясно с това какво можем и къде могат да ни употребяват, акцентираха парамедиците. Стига се до парадокси в един град парамедикът да бъде употребен единствено като носач, а другаде да работи в реанимация.

Съюзът даде като добър образец областите София, Пловдив, Бургас – в Центровете за незабавна здравна помощ и филиалите им работят парамедици. Голяма поддръжка на специалността оказва Медицинският факултет на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас, който също образова парамедици, а първият випуск е подкрепят със стипендии и от Община Бургас. Съюзът е основан по самодейност на декана на Медицинския факултет – проф. доктор Христо Бозов, създател на най-новото управление по незабавна здравна помощ, което към този момент е настолна книга на парамедиците.

„ Парамедикът оказва първа помощ на потърпевш човек. Лекарят лекува в болничното заведение. В целия свят парамедикът е звеното сред пациента и лекаря, индивидът, който стабилизира и транспортира потърпевшия човек и го предава на лекаря в болничното заведение. Парамедикът е подготвен да асистира на лекаря при реанимация, той може да работи и в реанимационен екип. Нашите парамедици, приключили в България, всички са млади, физически и душевен готови, тъй като той знае, че може да му се наложи да смъкна потърпевш от петия етаж и след това да го носи на носилка още 100 метра “, уточни Цвятко Луджев, районен представител на съюза в Пловдив.

Парамедиците упорстват всички медицински учебни заведения у нас да приготвят за най-високата, четвърта степен професионална подготовка. Да бъдат уеднаквени просветителните условия, парамедикът да бъде приет за медицински експерт, да има ясна длъжностна характерност и да се провиснал бройки в Спешните центрове в цялата страна. В част от медицинските учебни заведения липсват и модерни материали за подготовка на български език. Ръководствата са остарели, а незабавната помощ се развива, в това число с техника и набори принадлежности. Които ги има и в колите за спешна помощ тук, само че не всички знаят по какъв начин да работят с тях.

Първото Общо заседание на Съюза на парамедиците в България бе почетено от представители на локалната власт, от управлението на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, от съсловната организация на лекарските асистенти и фелдшерите, и членовете на доброволните асоциации по планинско и пещерно избавяне. Пожарникари и служители на реда също демонстрират интерес към специалността, тъй като постоянно се озовават на произшествия преди екипите на Спешна помощ и желаят да имат съответна подготовка, с цел да оказват помощ на потърпевшите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР