България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от

...
България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от
Коментари Харесай

София и Скопие подготвят общо честване на Гоце Делчев

България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това разгласи министър председателят Кирил Петков по време на чуването си в Народното събрание. Пред депутатите той даде информация за резултатите от взаимните визити на политическите делегации от двете страни. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Петков регистрира като позитивен факт взаимното съвещание сред двете държавни управления и акцентира, че на него е реализиран забележителен прогрес в разговора в разнообразни области. " Подписахме три меморандума, които бяха в доста основни за нас браншове - земеделие, дребни и междинни предприятия и за развиването на кулоар номер осем ", посочи той. И означи, че фокус е бил подложен и върху правата на хората с българско съзнание в Северна Македония, като е декларирано политическо намерение от страна на македонския министър председател Димитър Ковачевски те да бъдат вписани в конституцията на страната, само че без да бъдат поети задължения за периоди.

Министър-председателят описа, че македонският министър председател е дал персоналния си телефонен номер на кореспондента на Българска телеграфна агенция в Скопие, по време на визитата на двамата в прессклуба на медията, като персонално се е заел да реагира при положение на възможен вандалски акт. " Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са предпазени. Следващите 10 години ние би трябвало да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм против дискриминирането и потъпкването на човешките права да бъде действително употребен ", сподели още Петков.

В Брюксел били обнадеждени от първите сигнали, които дават София и Скопие. " Получаваме поддръжка не, тъй като те изискват нещо от нас, а тъй като се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с действителни дейности ", подчерта Кирил Петков пред депутатите.

Премиерът още веднъж уточни, че българската страна няма желание да сменя членове на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси, а тя следва да организира нови съвещания.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да понижи ентусиазма си по тематиката, защото и предходни държавни управления са подписвали меморандуми сред двете страни, само че от тях, съгласно нея, нищо съответно не е последвало.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР