България и Саудитска Арабия започват съвместна работа за изготвянето на

...
България и Саудитска Арабия започват съвместна работа за изготвянето на
Коментари Харесай

България и Саудитска Арабия се договориха за подобряване на въздушната свързаност

България и Саудитска Арабия стартират взаимна работа за правенето на съглашение за съдействие в региона на въздушния и морския превоз. Това се договориха транспортният министър Ивайло Московски и арабският му сътрудник Набил бин Мохамед Ал-Амуди, оповестиха от държавната пресслужба.

Решението идва единствено два дни след проблемите с държавния аероплан, с който българската делегация хвърча до кралството. При прекосяването си над иранското въздушно пространство той е направил маневра, защото е получил непредвиден отвод за прехвръкване над Иран. Отношенията сред персийската страна и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си нива за последните десетилетия. Уахабитското кралство забрани предходната година полети от и до Иран, а ислямската република рядко позволява във въздушното си пространство самолети от и до летища в арабската страна.

Според Московски с подписването на документа за въздушна съгласуваност ще се усили потока на пасажери и товари сред двете страни. Той акцентира, че ще се опита да откри вложители от Саудитска Арабия за някои от инфраструктурните планове в България, до момента в който наши компании можело да се включат в планове за инженеринг и създаване на възобновими енергийни източници в кралството.

Големи вероятности пред българския бизнес има и в региона на строителството, защото сега в Саудитска Арабия се осъществят огромни инфраструктурни планове, в които могат да вземат участие български компании като реализатори и подизпълнители.

 България и Саудитска Арабия се договориха за възстановяване на въздушната съгласуваност
© Правителствена Информационна Служба

От своя страна зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев и арабският му сътрудник се договориха да бъде намерено българско комерсиално посланичество, което най-вероятно ще е в столицата Рияд. Службата ще бъде обособена след разкриването на посолство на страната ни в кралството. Външният министър Екатерина Захариева добави, че сега се търси постройка на бъдещото посолство, което следва да бъде намерено през първата половина на 2018 година

" Ние ще изпратим чиновници тук, с цел да проучат опциите за настаняване на дипломатическата задача. Първоначално евентуално ще наемем постройка. Обсъждахме разновидности и да заменяем благосъстоятелност, защото и Кралството неотдавна отвори посолство в София и е наело постройка ", съобщи тя.

 България и Саудитска Арабия се договориха за възстановяване на въздушната съгласуваност
© Правителствена Информационна Служба

Колегата ѝ Ал-Джубейр добави, че вижда доста благоприятни условия за вложения във високите технологии, роботиката, туризма и земеделието. За задачата ще бъдат проучени опциите, които дава Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия, учреден през 1971 година за да влага средства от името на държавното управление на кралството. Фондът има портфолио от почти 200 инвестиции със личен капитал, разпределяне на заеми или гаранции. Очаква се скоро той да стане най-големият върховен фонд в света с активи от 2 трилиона $.

 България и Саудитска Арабия се договориха за възстановяване на въздушната съгласуваност
© Правителствена Информационна Служба

Земеделският министър Румен Порожанов подписа няколко съглашения с сътрудника си от Саудитска Арабия. Те са за съдействие в селскостопанския бранш. Документите основават благоприятни условия за осъществяване на взаимни планове, обмяна на опит при потребление на модерни технологии в селското стопанство, отглеждането на животни и рибарството, както и замяна на законодателства и политики, регламентиращи селскостопанския бранш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР