България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните

...
България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните
Коментари Харесай

България и Сърбия се разбраха за драгажна техника срещу въглища

България и Сърбия ще работят дружно за гарантирането на енергийните си запаси предвид на идния зимен сезон. Това съобщи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев откакто беседва с министъра на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович в София.

Докато за нашата страна проблем е доставката на прероден газ, Сърбия има рецесия с тока и ѝ трябват въглища, с цел да се създаде задоволително електрическа сила, сподели Алексиев. Затова по думите му една от главните тематики на диалога е била обезпечаването на въглища и транспортът им с жп превоз и по река Дунав.

Сърбия е подготвена да купи стотици милиони тонове въглища

Доставките на въглища от България за Сърбия са почнали на 1 юли. До момента през границата са минали 62 влака с над 62 000 тона въглища.

Томислав Момирович съобщи, че Сърбия е подготвена да закупи стотици милиони тонове въглища от България, които са ѝ нужни за производството на електрическа сила.

Той не конкретизира количеството и схемата на заплащане, само че съобщи, че Сърбия ще даде драгажна техника на България в помощ на удълбочаването на река Дунав още идната седмица.

Затруднено мореплаване по Дунав

В момента корабоплаването по река Дунав е затруднено поради сериозно ниското ѝ равнище.

През последните седмици река Дунав слага ежедневни върхове за най-ниски водни равнища от 1941 година насам - откогато се водят замервания в българския сектор. Най-ниското равнище на реката е било на 8-и септември 2003 година, когато котата при Русе е била минус 73 см.

" С всеки минал ден се доближаваме до този антирекорд и за събота се чака равнището на реката да падне до минус 65 см " , сподели пред Mediapool изпълнителният шеф на Изпълнителна организация за поддържане и изследване на река Дунав (ИАППД) инж. Павлин Цонев. Предвид продължаващата суша в Централна Европа, изгледите за възстановяване на обстановката не са доста положителни.

С днешна дата в българския сектор на реката има 18 сериозни сектора , демонстрират данните на

Заедно с румънската страна, България е почнала драгиране на най-критичните от тях, само че техниката не е задоволителна.

Именно затова от Сърбия са предложили помощ с драгажна техника, което на тях пък ще им помогне при превозването на българските въглища.

ИАППД закупи драгажна техника за към 21 млн. лева за удълбочаването на сериозните сектори на Дунав на българска територия, само че тя не е задоволителна, сподели инж. Павлин Цонев.

От началото на юли с европейски средства стартира независим драгаж на Дунав край остров Белене, където е едно от сериозните места в българския сектор на реката.

Варненска компания също ще удълбава Дунав против 12.4 млн. лева

Заради многото сериозни точки по Дунав в българския сектор е оповестена социална поръчка за драгаж за възстановяване на изискванията за мореплаване по фарватера на реката от някогашния.

Три са подадените предложения в търга, като до отварянето на ценовото предложение е позволена само варненската компания " Космос шипинг " АД. Тя предлага цена от 12 435 120 лева без Данък добавена стойност за осъществяване на поръчката през идващите 3 години . Договорът с нея към момента не е подписан, демонстрира информация в регистъра на публичните поръчки.

има опит с драгирането на Дунав. През 2020 година тя завоюва поръчка и направи удълбочаване на фарватера в два от сериозните сектори, които се намират в регионите на островите Белене и Вардим, против 6 730 640 лева без Данък добавена стойност.

Сега ще работи според от това, къде са сериозните равнища по задание, което ѝ възложим, изясни инж. Павлин Цонев.

Той обясни, че техниката, с която разполага ИАППД не е задоволителна и затова се постанова възлагането на спомагателни драгажни действия на външен реализатор.

Опитът на ИАППД при осъществяване на поддържащо драгиране на реката демонстрира, че е належащо по едно и също време култивиране на повече от 3 сериозни сектора на разнообразни места, според от хидроморфоложките условия на река Дунав. Например през миналата 2021 година са регистрирани повече от 8 сериозни сектора, а през август 2022 година сериозните сектори са 18, сподели инж. Цонев.

Той уточни, че проектите на ИАППД са да закупи още драгажна техника по новата европейска стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

Интермодален терминал при Димитровград

Изграждането на интермодален жп терминал край сръбския град Димитровград е другата тематика разисквана по времето на срещата сред Христо Алексиев и Томислав Момирович.

Двамата за първи път разискаха този въпрос през по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев, само че на сръбска територия.

Изграждането на терминала ще бъде стъпка към възстановяване на транспортната съгласуваност сред двете страни. Идеята е автомобилния превоз да се качи на влакове и по този начин да пътува към Европа.

България има построена инфраструктура за комбинирани транспорти в Пловдив. Тя генерира 3.5 пъти повече трафик от прогнозните размери при построяването ѝ.

Двамата министри са разискали опцията да бъде търсено взаимно финансиране на бъдещия интермодален терминал.

Възобновяването на бързия трен от София до Белград също бе посочено като приоритет.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР