България и Казахстан ще задълбочат сътрудничеството си в областта на

...
България и Казахстан ще задълбочат сътрудничеството си в областта на
Коментари Харесай

България и Казахстан ще задълбочат сътрудничеството си в образованието и науката

България и Казахстан ще задълбочат съдействието си в региона на образованието и научните проучвания. Темата беше разисквана на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със заместник-ректора по научната активност на Академията за обществена администрация към президента на Република Казахстан проф. Алиа Масалимова, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В рамките на визитата си в страната ни проф. Масалимова беше наградена с почетния знак със синя лента " Св. Климент Охридски " от Академичния съвет на Софийския университет за приноса й за одобряване на престижа на най-старото българско висше учебно заведение и на науката ни в Казахстан.

Тя съобщи предпочитание за реализиране на взаимни проучвателен планове сред Академията за обществена администрация към президента на Казахстан и български висши учебни заведения. Приоритетни посоки са държавното ръководство, районното развиване, стопанската система, мениджмънтът и човешките запаси, изясни проф. Масалимова. Тя посочи значимостта на изявленията в научни списания.

" По-дългосрочната вероятност за съдействие в образованието и науката е подписване на съглашение сред двете страни. Трябва да работим за сходен документ, който да даде основата за задълбочаване на съдействието ", сподели проф. Цоков. Той добави, че този развой е бил пресечен преди години. " Заедно можем да обновим партньорството и да набележим съответни стъпки в тази посока ", добави министърът.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова показа опциите за образование в взаимни магистърски стратегии на университети от няколко страни по отношение на самодейността " Европейски университети ". МОН окуражава и българските университети да основават взаимни магистърски и докторски стратегии. Проф. Масалимова беше осведомена и с базите данни, от които може да се получи информация за научните изявления на български учени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР