България и Хърватия трябва да работят още, за да оправят

...
България и Хърватия трябва да работят още, за да оправят
Коментари Харесай

ЕЦБ ни предупреди: Имате още много работа до влизане в еврозоната

България и Хърватия би трябвало да работят още, с цел да оправят своите стопански системи и да подобрят институциите си преди да се причислят към еврозоната. 

Това предупреди Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), в свое изявление от понеделник. " Предприетите от двете страни промени не са задоволителни, с цел да се оправят с всички несъответствия и недостатъци, пред които са изправени. Необходим е повече напредък в възстановяване на ръководството, правната рамка и цялостното качество на институциите ", добави Фабио Панета.

Коментарът му идва, откакто на 10 юли финансовите министри на държавите-членки от еврозоната плюс Дания и президентът на ЕЦБ взеха решение единомислещо да включат българския лев във Валутен механизъм II, т.е. да позволен България в чакалнята на еврозоната. При вземането на това решение бе включена Европейската комисия. Едновременно с това България влиза и в Европейския банков съюз, което значи ЕЦБ да установи тясно съдействие с Българската национална банка и непосредствено да управлява трите най-големи банки в страната, както и други финансови институции по нейна преценка.

Още преди месец в отчета на ЕЦБ бе посочено, че двете кандидатки за еврозоната - България и Хърватия, имат още доста работа преди да одобряват единната валута, изключително във връзка с инфлацията и стабилността на обществените финанси. Конкретно в тази ситуация с България беше посочено, че би трябвало да положи  старания за справяне с корупцията и с прането на пари .

Междувременно в понеделник, на 13 юли  ЕЦБ разгласява наложителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, с които двете валути влизат в чакалнята за еврозоната. България влиза в ERM II с курс от 1,95583 лв. за едно евро. Този централен курс на лв. ще бъде поддържан в диапазон плюс или минус 15%. Българска народна банка ще се намеси при положение, че левът нарастне до 1,66246 за едно евро или в случай че падне до 2,24920 за едно евро. 

Въпреки този валутен коридор  Българска народна банка ще поддържа курса на лв. по отношение на еврото при нулево отклоняване, до момента в който е в чакалнята на еврозоната. Този ангажимент бе стихотворец с смяна в Закона за Българска народна банка. В началото на тази година Народното събрание гласоподава текстове, с които задължи преговарящите за влизането ни в еврозоната - финансовият министър и шефът на Българска народна банка, да не трансформират курса на лв. по отношение на еврото без глоба на Народното събрание. Парламентът реши България да се откаже от еврото, в случай че не контракти влизане при настоящия курс 1,95583 лв. за едно евро. 

Правителството чака престоят ни в чакалнята на еврозоната да отнеме към 2 години, а единната валута да бъде въведена в страната ни през 2023 година Финансови специалисти обаче считат, че процесът ще отнеме по-дълго време.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР