България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава

...
България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава
Коментари Харесай

Румен Радев: България и Гърция са ос на стабилност и пример за решаване на проблеми от миналото

България и Гърция са стратегическа ос на непоклатимост, която основава благоприятни условия за стабилно развиване и напредък на целия район. Двете страни са освен съседи, а образец по какъв начин на Балканите могат да се преодоляват проблемите от предишното и да се градят стратегически връзки на основата на европейските правила и полезности. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за гръцката осведомителна организация ANA-MPA, предадоха от пресцентъра на президентството. 

Държавният глава акцентира, че мощната политическа воля и общите цели с президента Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис за европейското бъдеще на нашия район, са в основата на постигнатия важен прогрес в развиването на общите стратегически планове.

И България, и Гърция имат упоритости да усилят районната си роля в региона на енергетиката, само че двете страни не са съперници, а „ близки, доверени и надеждни сътрудници “, съобщи Румен Радев. Президентът акцентира, че войната на Русия против Украйна е трансформирала значително усещанията за съседство и взаимност и изрази признателността си за поддръжката, оказана от Гърция на страната ни за обезпечаването на различни доставки на природен газ посредством терминала за полутечен газ в Ревитуса след прекратените доставки на природен газ от Русия. „ От друга страна България е най-големият експортьор на електрическа енергия в нашия район и усили износа си за Гърция в разгара на енергийната рецесия “, уточни още президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР