България и еврото Бюджет и финансиСлужебният кабинет подготвя Закон за

...
България и еврото Бюджет и финансиСлужебният кабинет подготвя Закон за
Коментари Харесай

Влизането на България в еврозоната се отлага с поне две години

България и еврото Бюджет и финансиСлужебният кабинет приготвя Закон за евротоБюджет и финансиСпоред Василев България е подготвена да одобри еврото през 2024 година
Присъединяването на България към еврозоната едва ли ще стане действителност през 2024 година, каквито поръчки се даваха от държавното управление на Кирил Петков. Причините за това, с изключение на политически, са и чисто стопански – България на процедура към този момент не дава отговор на два от трите механически критерия за участие – за инфлацията и за размера на недостига. Около това мнение се сплотиха икономистите, които взеха присъединяване във финансовия конгрес NEXT DIFI.

Инфлацията е прекомерно висока, с цел да може Европейската централна банка да си затвори очите “, счита някогашният финансов министър на България Симеон Дянков.

От началото на тази година инфлацията в България непроменяемо е в топ 5 на най-високите измежду страните от Европейския съюз. Тя е в двуцифрени стойности от първия цялостен месец след началото на войната в Украйна – март. Според Маастрихтските критерии страна членка на Европейски Съюз може да се причисли към еврозоната при инфлация не по-висока от 1.5 пункта над междинната в трите страни членки с най-ниска инфлация.

България по всяка възможност ще наруши и разпоредбите за недостиг през идната година тъкмо когато Европейският съюз в действителност ще върне в действие правилото след тригодишна дерогация поради пандемията.

Няма да влезем при започване на 2024 година Объркаха се нещата “, съобщи Дянков и стартира като най-ранна за промяната на валутата дата 1 януари 2026 година и то „ в случай че има свястно и консервативно ръководство на обществените средства “.

За консервативни бюджети приканиха и някогашният зам.-финансов министър Любомир Дацов, както и икономистът Георги Вулджев.

Нужно е внезапно съкращаване на дефицитите, с цел да се пребори инфлацията “, уточни Вулджев.

И тримата обаче не виждат особена политическа воля за това – изключително поради все по-честите парламентарни избори в последните две години, в които политиците по всякакъв начин се пробват да завоюват вота на гласоподавателите, харчейки бюджетни пари.

Ситуацията е комплицирана, а политическите партии не си дават сметка “, посочи Дацов.

Въпреки това „ би трябвало да се реже “, заключи той, защото другояче няма да има координиране сред паричната и фискалната политики и повдигането на лихвите единствено по себе си ще бъде незадоволително.

Икономистите бяха безапелационни, че идната година ще бъде сложна, а по думите на изпълнителния шеф на " Кофас България " Пламен Димитров сега „ оптимистите са изчезващ тип “.

При влизане в еврозоната обаче Дянков подсети, че за България ще се отключи един голям запас от порядъка на 10 – 15 милиарда евро, които сега стоят като запас в Българска народна банка поради валутния ръб. Те могат да се употребяват за вложения в стопанската система, а за осъзнаване на мащаба им – това са два пъти повече средства от тези, които България чака да получи по Плана за възобновяване и резистентност.
Слабото евро – плюс за България
Европейската единна валута отслабна внезапно след експлоадирането на войната в Украйна и на няколко пъти в последната половин година се изравни с $. Прогнозите са еврото да продължи да пада най-малко още година, година и половина.

Съединени американски щати доста по-бързо ще овладеят инфлацията и ще излязат от рецесията “, уточни Дацов.

Бившият финансов министър обаче вижда и преимущество за България, а точно – в износа. От началото на годината той чупи върхове – без подозрение и с помощ от инфлацията.

Нашите експортьори на разнообразни артикули и услуги печелят и са конкурентоспособни, тъй като се показват добре на пазари с долари сега “, акцентира Дянков.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР