България губи десетки възможности за привличане на външен капитал заради

...
България губи десетки възможности за привличане на външен капитал заради
Коментари Харесай

Христо Борисов от Payhawk: Минахме през ада, за да успеем. В Европа познават България само с корупцията и липсата на свобода на медиите

България губи десетки благоприятни условия за привличане на външен капитал поради тежките проблеми с корупцията, свободата на словото и неналичието на постоянна народна власт. Това разяснява пред bTV Христо Борисов - съоснователят на Payhawk, първата българска компания, оценена на 1 милиарда $.

Финтех компанията беше упомената няколко пъти по време на вота на съмнение в изявления на министър Даниел Лорер и опозиционния народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков, а изказванията на Чолаков, че остарялото ръководство " не е пречило " на Payhawk да успее, предизвикаха рецензии и опровергаване от страна на Христо Борисов.

" Депутатите привикнаха да показват единствено част от нещата по метод, който им е преференциален. Да, Payhawk не е артикул на една или друга партия. Но е значимо да се каже през какви неща минават фирмите. Ние сме напълно финансирани от външен капитал. Когато привличаме вложители, е значимо те да имат доверие в страната. Изключително мъчно ни беше да притеглим вложители, тъй като те нямат доверие, че това може да се случи. Казваха ни: " Ние не знаем доста за България, само че знаем, че корупцията е на доста високо равнище, знаем къде сте в свободата на медиите, има огромни проблеми ". Рисковият капитал се гради върху доверие. Ние изпускаме доста благоприятни условия за външен капитал да влиза в България и да се основава добавена стойност - интелектуална благосъстоятелност с капацитет 10-15 години да носи доход ", сподели Борисов.

Той разказа пътя на Payhawk към пазарната оценка от 1 милиарда $ с думите " Минахме през пъкъла ".

" Усилията, които би трябвало да поставим в България, са 4-5 пъти по-големи от тези, които би трябвало да постави една компания в Западна Европа. Имахме 62 отхвърли на вложители, които не желаеха да влагат в България. Те смятаха, че нямаме късмет да съдадем артикул с добавена стойност, който да се конкурира със Западна Европа ", сподели Христо Борисов.

Предприемачът описа за диалог, който е провел единствено преди седмица в Лондон с човек, за който едвам след това е открил, че е синът на някогашния английски министър председател Тони Блеър.

" Той ми сподели, че схваща от политика, схваща всичко от гръцка политика, само че за България не знае нищо с изключение на, че има доста висока корупция, доста съветско въздействие и неприятна среда на медиите. Казах му, че нещата се трансформират, не са толкоз неприятни. След 2-3 часа разбрах, че това е синът на Тони Блеър - Иън, човек, който е сносно просветен и има мнение за средата в България ".

Борисов прикани политическия хайлайф да извърши отговорността си и да сътвори " вярна среда " - " ниско или никакво равнище на корупция, независимост на медиите, демократични практики, фокус върху неща, които надграждат ".

По подигравка - сега, в който Христо Борисов описваше нужните промени за сполучливо предприемачество в България и за привличане на непознати вложения, изявлението му беше прекратено поради появяването на Делян Пеевски на митинга на Движение за права и свободи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР