България е №1 по износ на летен диворастящ трюфел в

...
България е №1 по износ на летен диворастящ трюфел в
Коментари Харесай

Почти 99% от добива на диворастящи гъби у нас е за износ

България е №1 по експорт на летен диворастящ трюфел в Европа. В парично изражение приходите от събирането, преработката и търговията на трюфели и гъби се подреждат директно след приходите от дърводобива. В момента страната губи от несъбрани такси, налози и вноски за публично обезпечаване, поради липса на съответни подзаконови актове, които да разрешат старт на новия сезон за рандеман. Това стана ясно на взаимна конференция на сдружения в сектора.

" Вече два месеца от приемането на закона, който регламентира специалността берач, няма подзаконов нормативен акт от Министерство на земеделието и храните за използването му. Това основава цялостна неспособност да работим по законов метод ", показаха от сектора.

Те упорстват за приемане на измения в наредбата за дейностите в горските територии, които да отпушат работата им. Освен това желаят народен обсег на позволителното за прилагане на недървесни горски артикули и заплащане на дължими налози и данъци на едно място, както се договорили с финансовия министър. Искат отпадане на наложителното обмисляне на рандеман за 10-годишен интервал.

" Всеки знае, че гъбите са тясно свързани с климатичните особености освен в годините, само че и в месеците и седмиците преди времето за рандеман, самите специалисти признават, че няма теоретичен способ за такова плануване, в същото време в случай че няма плануван рандеман, нямаме право да правим стопанска активност, уточни Светлозар Сидеров, ръководител на Националната федерация на ловците на трюфели. " Изпадаме в парадокс- плащаме за работа в стопанство с плануван рандеман, само че в него заради климатични особености няма гъби, а в прилежащи стопанство без плануван рандеман има значителни залежи, които ние нямаме право да събираме и те изгниват ", добави той.

Бе сложено и искане за  ефикасен надзор върху находищата на трюфели, които се унищожават от бракониери. Браншът заподозря, че за ловците на скъпите подземни гъби се готви нова брадва със специфичен законопроект за трюфелите. Обявиха се изрично срещу приемането на сходен нормативен акт. 

Почти 99% от добива на диворастящи гъби у нас е за експорт. При положителни години добивът годишно възлиза на 440 тона трюфели и близо 1000 тона диворастящи гъби. Около 30 000 са ловците на трюфели у нас, над 60 000 са събирачите на диворастящи гъби. За огромна част от хората това е главен занаят, изключително в регионите с висока безработица, споделиха от сектора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР