България е заплашена да върне цялото безвъзмездно финансиране от 1.3

...
България е заплашена да върне цялото безвъзмездно финансиране от 1.3
Коментари Харесай

България е заплашена да върне всички пари за "Струма", смятат от "Демократична България"

България е застрашена да върне цялото безплатно финансиране от 1.3 милиарда лева за издигнатите до момента сектори на автомагистрала " Струма " поради недалновидната политика на ръководещите. Това се споделя в позиция на " Демократична България ".

От обединяването допълват, че това може да се случи поради декларирания към този момент отвод от европейските средства за градежа на " Струма " през Кресненския пролом. В позицията се показва, че държавните управления на Бойко Борисов са саботирали плана и са сложили ползите на строителното лоби над тези на българските жители.

" Дали не сме очевидци на следващия напън за закъснение и осакатяване на автомагистралата от реализатори, които нямат потенциал за построяването на дългия тунел или не могат да осъществят огромните облаги от две платна нова автомагистрала за разлика от апетитното едно платно и " изправянето " на завоите в дефилето ", се пита в позицията.

От " Демократична България " напомнят, че за сектора през Кресненския пролом има признат Оценка на въздействието върху околната среда за дълъг тунел или за цялостен обход от изток още през 2008 година, само че 12 години по-късно нищо не е издигнато. Причината е, че Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) трансформира мнението си за тунелите и цялостния обход, като взема решение, че е по-добре едното платно с две ленти в посока София да се качи горе по платото на Пирин около селата Ощава и Стара Кресна, а другото да остане по настоящия път около река Струма в самия пролом.

Изброяват се и минусите на решението - заменянето на автомагистралата от скоростен път, заплахата от срутване на скална маса върху колите, съсипването на Кресненския пролом, събрал неповторимо благосъстояние от типове в две " Натура 2000 " зони, и други.

От " Демократична България " декларират, че единственият рационален вид за дотъкмяване на автомагистрала " Струма " е трафикът да се изнесе напълно от Кресненския пролом и да се изградят или двете платна в ниската западна част на Пирин, или да се направи дългият тунел, очакван в решението по Оценка на въздействието върху околната среда през 2008 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР