България е заинтересована от реализацията на стратегическите енергийни и транспортни

...
България е заинтересована от реализацията на стратегическите енергийни и транспортни
Коментари Харесай

Борисов: България очаква да започне да получава азербайджански газ от 2020 година

България е заинтригувана от реализацията на стратегическите енергийни и транспортни инфраструктурни планове като „ Южен газов кулоар “, които свръзват Европа и Азебрайджан.

Това споделя министър председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила в изявление за азербайджанската осведомителна организация Тренд. По думите му, България чака да стартира да получава азербайджански газ от 2020 година Конфликтът сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах може да бъде решен само посредством договаряния, декларира още Борисов. Конфликтът в Нагорни Карабах няма военно решение и може да бъде позволен единствено по политически път, отбелязва той.

„ Принципната позиция на България е, че спорът може да се реши само посредством договаряния и с посредничеството на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и нейните съпредседатели, със съдействието на Европейския съюз, както и посредством деен разговор сред ръководителите на Армения и Азербайджан “, прибавя Борисов.

Конфликтът сред двете страни в Южен Кавказ стартира през 1988 година, когато Армения предяви териториални искания против Азербайджан. В резултат на последвалата война, през 1992 година арменските въоръжени сили окупираха 20 % от Азербайджан, в това число Нагорни Карабах и седем околни области. Постигнатото през 1994 година съглашение за преустановяване на огъня беше последвано от мирни договаряния. Армения към момента не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за евакуиране на въоръжените й сили от Нагорни Карабах и околните области, напомня организация Тренд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР