България е заинтересована от реализацията на няколко мащабни регионални проекта,

...
България е заинтересована от реализацията на няколко мащабни регионални проекта,
Коментари Харесай

Денков: Правителството акцентира върху развитието на оста Александруполис–Бургас–Варна–Констанца

България е заинтригувана от реализацията на няколко огромни районни плана, оповестиха от Министерски съвет. Правителството слага акцент върху развиването на оста Александруполис–Бургас–Варна–Констанца . Там може да се съчетае построяването на транспортни, енергийни и цифрови автомагистрали , които имат стратегическо значение и във връзка с източния фланг на НАТО. Голям капацитет има също концепцията за свързване на Адриатическо с Черно море от албанското пристанище Дуръс до Бургас и Варна, по която се работи от години, само че без необикновен триумф.

„ Тези планове имат големи благоприятни условия за развиване, само че изискват също по този начин големи вложения и политическа воля от ръководителите на съответните страни “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков при откриването на четвъртата годишната среща на Софийския стопански конгрес.

Според министър-председателя икономическата рецесия от последните години е късмет за райони като Балканския полуостров, който има стратегическо място сред Европа и Азия . По думите му България може да предложи освен географски преимущества, защото през страната ни минава пътят от азиатския континент през Турция към Европа, освен туристически и културни съкровища, които разрешават туризъм през цялата година, само че и сполучливи стопански модели , които могат да бъдат надградени и включени в процеса на районна кооперация. Акад. Денков даде за образец „ Тракия икономическа зона “, традициите на България в атомната енергетика, триумфите на автомобилния клъстер, българските фотоволтаични уреди и електрическите колела от най-голям клас .

„ Всичко това е основа, върху която може да се гради, само че уроците на глобализацията ни научиха, че всяка страна с нашия размер е прекомерно дребна, с цел да бъде в действителност съперник на огромните райони, които са се развили дружно като един общ комплекс. Затова е значимо да използваме тези благоприятни условия и да потърсим нашето общо развиване в бъдеще “, сподели министър председателят.

Министър-председателят уточни две спънки това развиване да бъде осъществено в цялост в България – проблемите с върховенството на закона и оттова незадоволително сигурната икономическа среда, както и незадоволително ясно аргументираната позиция на България по отношение на цялостната ѝ интеграция в структурите на Европейския съюз и НАТО.

„ Тези два казуса би трябвало да бъдат обсъждани дружно, да се опитаме да ги преодолеем и да продължим твърдо с европейското си развиване “, безапелационен беше министър председателят.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР