България е все по-интересна дестинация за литовските туристи, чийто брой

...
България е все по-интересна дестинация за литовските туристи, чийто брой
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на патриарха на освобождението на Литва

България е все по-интересна дестинация за литовските туристи, чийто брой се усилва през последните години. В страната непрекъснато живеят 160 фамилии от Литва, сподели във Варна посланикът на прибалтийската страна у нас Арвидас Поциус.

Той и кметът на Варна Иван Портних откриха в понеделник паметна плоча на доктор Йонас Басановичюс на фасадата на къщата, където е живял.„ Тази година Литва отбелязва 100 година от възобновяване на независимостта на страната, а един от най-важните основатели на това събитие е ученият и политик доктор Басанавичюс. Той е именуван патриарх на възрожденското придвижване в Литва, герой за национална самостоятелност, български жител, лекар, член на Българска академия на науките, етнограф, антрополог “, съобщи при откриването дипломат Арвидас Поциус.

„Полагането на този знак е по самодейност на посолството на Литва и се вписва в упоритостта на общината да възражда историческата памет на града, уточни кметът на Варна. Д-р Басановичюс е живял 25 години в морския град. Завеждал е отделението по вътрешни заболявания в болничното заведение.Има серия проучвания в региона на етнографията, археологията и антропологията. Той е измежду създателите на Варненското здравно сдружение, което е първото по рода си в страната.Бил е общински консултант във Варна и е определен за член на Българска академия на науките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР