България е твърдо поела по пътя на еврото, заяви заместник-председателят

...
България е твърдо поела по пътя на еврото, заяви заместник-председателят
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: България е твърдо поела по пътя на еврото

България е твърдо поела по пътя на еврото, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и обществения разговор, Валдис Домбровскис, оповестява БГНЕС.

Домбровскис взе присъединяване в 13-ата годишна среща на българския бизнес с държавното управление, на която се разискват значимите промени и задължения, които страната ни би трябвало да направи, с цел да подсигурява приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза.

В изявлението си той увери, съдействието за въвеждането на единната европейска валута в страната ни „ въври безпрепятствено и по проект “. „ Еврозоната е по-силна след като и да било ", безапелационен бе заместник-председателят на Европейската комисия. Той означи, че в България болшинството от хората поддържат въвеждането на еврото, а за образец даде родната си страна Латвия, където това не е било по този начин.

„ Еврото е мощна, постоянна и комфортна валута ", счита Домбровскис, който очерта главните изгоди за страната ни от възможното му въвеждане у нас. Според него изгодите от еврото ще бъдат както за бизнеса, по този начин и за консуматори, тъй като то е валута, почиваща на ясни правила и институции. Въвеждането му се чака да увеличи репутацията на страната ни, както и да подтиква икономическите действия вътре в нея. Европейската централна банка (ЕЦБ) също показва своята ангажираност в процеса.

" Ниската инфлация дава опция за предсказуемост и се подсигуряват ниски лихвени проценти, което е от изгода за бизнеса ", означи още Домбровскис. Важно е да се означи също, че еврото е и комфортна валута, тъй като се употребява от над 340 млн. души в Европа, което улеснява счетоводството и подтиква икономическата активност и продан. Бизнесът ще понижи и разноските си за продан на валутите, а от въвеждането на еврото ще има и редица непреки дивиденти.

" В туризма също е доста потребно, а в България това е разрастващ се бранш “, добави още заместник-председателят на Европейска комисия. Той означи, че Европа се чуват и разнообразни рецензии към единна валута. „ Вярно е, че още от старта си имаше слаба съгласуваност, само че последователно бяха въведени разнообразни способи на надзор и салда, с цел да се подкрепят по-уязвимите страни членки “, изясни той и напомни, че еврото е единната европейска валута към този момент 20 години, а за този интервал е извървян дълъг път на развиване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР