България е сред 100-те износители на благородния метал с реализирани

...
България е сред 100-те износители на благородния метал с реализирани
Коментари Харесай

Златото като спасителен пояс от инфлацията

България е измежду 100-те експортьори на благородния метал с осъществени доставки за 29.2 млн. $ през 2020 година / 08:49 ч. 20  article picture alt description
Снимка: списък 3e-news/Pixabay

Златото се увеличи, откакто отчет, разгласен предходната сряда сподели, че инфлацията през октомври в Съединени американски щати е по-висока от предстоящото. Това изненада вложители и анализатори. Прекъсната беше 15-месечната наклонност за преобладаващо поевтиняване на благородния метал и беше задействан механизмът на „ активите-убежища “ против инфлацията, съгласно английското списание Тhe Economist. Или при най-малките разтърсвания на пазарите да се търсят „ избавителни пояси “, каквото е златото, както и $, а в последно време, съгласно значително наблюдаващи, и криптовалутите, за сметка на някои акации, най-много бързо поскъпващите в последно време на софтуерните компании, включени на пазара Nasdaq на „ Уолстрийт “ в Ню Йорк.

Цените на потребителските артикули и услуги се покачиха с 0.9% по отношение на месец по-рано, до момента в който прогнозите бяха за приблизително повишаване с 0.6%. В същото време данните на Министерството на труда на Съединени американски щати демонстрираха, че октомврийската инфлация е повишена с 6.2% на годишна база, до 31-годишен връх (от ноември 1990 година). Очакванията бяха повишаването да са форсира до 5.8 на 100, откакто месец по-рано беше регистрирана годишна инфлация от 5.4%. Веднага, откакто бяха оповестени тези данните, борсовата цена на благородния метал на Лондонската железна борса (LME) набъбна с съвсем 1% до 1 845 $ за тройунция.
Още по тематиката / 17 сеп 2021 / 30 авг 2021
Ден по-късно, в четвъртък вечерта цената на златото усили своя растеж на фона на възходящото търсене на този актив като хеджиране против инфлацията. Търговията затвори на равнище от 1865 $ за тройунция.
Много анализатори реагираха незабавно, като споделиха, че в случай че цената се задържи към 1850 $ за унция и през идната седмица, ще се появи нов приток на вложители, вследствие на което идната цел може да бъде равнището от 1900 $ за унция злато.
Опасенията от инфлацията и ролята на централните банки
Притесненията за възходящата инфлация се покачиха и поради Китай, където показателят на потребителските цени набъбна с 1.5% през октомври в съпоставяне със същия интервал преди година, по отношение на 0.7% през предишния септември, което е най-силният растеж на индикатора от септември 2020 година насам. Така офанзивата върху благородния метал пристигна и от Азия, с което суматохата се усили и пазарните участници се втурнаха да купуват активи-убежища.
Всъщност суматохата не е поради повишаването на златото, а поради ускоряващата се инфлация, откакто централните банки на Съединени американски щати и на еврозоната (Европейската централна банка) твърдят непрекъснато през последните месеци, че повишението на потребителските цени е краткотрайно събитие, а в това време инфлацията от дълго време е прекрачила задачите и на Фед (2.2%), и на ЕЦБ (2%).
Възходящият тренд на благородния метал се резервира до края на предходната седмицата, като забави повишаването си в петък, а в понеделник даже леко спадна при започване на търговията. В последна сметка на финала в първия работен ден на новата седмица се върна още веднъж на равнища от над 1860 $ за тройунция.
Прогнозата
Резкият скок на цената на златото накара анализаторите на една от най-големите американски банки Citigroup да увеличи прогнозата си за цената на златото през IV тримесечие. В новата си прогноза те плануват междинна цена на златото от 1800 $ за оставащите три месеца на тази година, вместо 1700 $ за унция, както допускаха по-рано преди пет месеца.
Освен това, в новата прогноза на Citigroup за динамичността на цените на златото специалисти от един от най-големите финансови конгломерати в света обявиха, че в този момент този доблестен метал ще клони към равнището от 1900 $, в случай че котировките му останат покрай границата от 1850 $ в края на актуалната седмица. Като съществена преграда пред този растеж от Citi слагат по-бързото от предстоящото повишаване на главната рента от Федералния запас на Съединени американски щати (Фед - централната банка на САЩ). Засега сигнали за смяна от Фед няма, най-вероятно лихвите ще бъдат нараснали за първи път през юни 2022 година.
Затова и анализаторите от Citigroup показват, че растежът в търсенето на златото е провокиран най-много от опасения за по-нататъшно ускорение на инфлацията. Те считат, че търсенето на този доблестен метал ще се усили още повече през идната година. Според тях, исторически видяно, има наклонност златото да се показва доста добре в инфлационна среда, тъй че логиката подсказва, че пазарът ще се настрои бичи (Бикът е състезател на пазара, който смята, че цената на съответния финансов инструмент ще се покачи), в случай че инфлацията продължи да се покачва или даже да се задържи на настоящето високо равнище.
Подобни внезапни скокове на цената на златото имаше и през 2020 година
напомня Financial Times. В началото на предходната година борсовата цената на златото набъбна с цели 17% до 2 089 $ (петгодишен връх на 8 февруари), преди да отстъпи на идващия ден до под 2000 $ за унция. Тогава, обаче, повишаването се свързваше със спад на физическото предложение при увеличение на промишленото му потребление, т.е поради недостиг на пазара или обичайната пазарна обстановка.
И още един утежнителен фактор, съгласно наблюдаващи. През предходната година, с цел да оказват помощ на стопанските системи да се оправят с вирусната пандемия, банките започнаха да ползват изключителни ограничения, като на процедура започнаха да наливат свободни пари на пазарите и действително да помпат инфлацията изкуствено. „ Мащабните им интервенции за противопоставяне на резултатите от пандемията, които радват мнозина, в вероятност ще основат проблеми на стопанските системи като цяло, в случай че внезапното и трайно икономическо възобновяване не се реализира бързо “, предизвести тогава Мохамед Ел-Ериан, основен стопански консултант на Allianz, напомня Financial Times.
В исторически проект при всяка външонополитическа рецесия или терористични набези, цената на златото незабавно се повишава, тъй като търсенето внезапно нараства. Жълтият метал нарастна незабавно след офанзивите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и в навечерието на двете войни в Персийския залив, напомнят от америтканската банка Goldman Sachs.
Предлагането на златото непрекъснато нараства
Глобалните продажби на злато, изнесено от всички страни, възлизат на 395 милиарда щатски $ през 2020 година по дефинитивни данни на Световния съвет по златото (WGC) и Световната комерсиална организация (WTO), нараствайки приблизително с 20.8% от 2016 година, когато международните доставки на злато бяха оценени на 326.9 милиарда $. Само за една година – от 2019 до 2020 година цената на експортното злато се е повишила с 29%.
Петте най-големи експортьори на злато са Швейцария (71.7 милиарда долара), Хонконг (41.3 милиарда долара), Обединени арабски емирства (26.4 милиарда долара), Обединеното кралство (21.4 милиарда долара), САЩ(20.6 милиарда долара) и те дължат 45.9% от международния износ на златото. В тази неофициална ранглиста България заема 96-то място (29.2 млн. долара).
По континенти азиатските експортьори изпреварват Европа, и оферират на интернационалните пазари злато на стойност 146.2 милиарда $ или 37% от общия размер в света. В същото време европейските експортьори са генерирали 34.2% от експорта на злато, 10.1% са били доставени от Северна Америка и 7.7% произлизат от Африка. Доставчиците на жълтия метал от Латинска Америка, като се изключи Мексико, само че в това число Карибите, са обезпечили 5.9%, а от Океания са 5.1%, водени от Австралия и Папуа Нова Гвинея.
Най-големите експортьори на злато в Европа са Русия (18.5 милиарда долара), следвана от Германия (8.7 милиарда долара), Италия (6.7 милиарда долара), Турция (2 8 милиарда долара), Белгия (1.6 милиарда долара), Австрия (1.5 милиарда долара), Франция (1.4 милиарда долара). На Балканите преди България (29.2 млн. долара) са Хърватия (75.7 млн. долара), Словения (32.9 млн. долара) и Гърция (30.9 млн. долара).
Търсенето също се покачва
Общият импорт на злато в международен мащаб възлизат на 375 милиарда щатски $ през 2020 година, което съставлява приблизително нарастване с 26.7% за всички страни вносителки от 2016 година насам, общият импорт на злато беше оценен на 295.9 милиарда $. На годишна база цената на импортираното злато се е нараснала с 12.3% от 2019 до 2020 година, сочат систематизираните данни на WGC и WTO.
Петте най-големи вносители на злато в света са Обединеното кралство, Швейцария, Съединените щати, Турция, Индия, които са закупили над две трети (68.8%) от световния експорт на жълтия доблестен метал.
По континенти, европейските страни са закупили най-вече злато през 2020 година на стойност 202 милиарда $ или 53.9% от общата стойност на експортираното златото в света. На второ място са азиатските вносители с 32%. Следва Северна Америка с 11.6%. С по-малки дялове са (1.7%), Африка (0.7%) и Латинска Америка (0.1%), като се изключи Мексико, само че в това число Карибите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР