България е председател на Съвета на ЕС и като такъв

...
България е председател на Съвета на ЕС и като такъв
Коментари Харесай

Радев за Скрипал: Ще предприемем стъпки само при безспорни доказателства

България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз и като подобен би трябвало да организира политика на разговора и на салдото, такава позиция споделя и Австрия, която е идващия ръководител на Съвета. България е предан член на съюзите, в които членува – Европейски Съюз и НАТО, и главен техен принцип е прозрачността. За да предприемем последващи стъпки, ние би трябвало в действителност да получим ясни и безспорни доказателства. Това сподели президентът Румен Радев по време на взаимната конференция с сътрудника си от Хърватия Колинда Грабар-Китарович по отношение на бъдещите връзки на Европейски Съюз с Русия след случая "Скрипал " и изгонването на съветски дипломати от редица европейски страни, съобщи БГНЕС.

Колинда Грабар-Китарович поддържа казаното от Радев и уточни, че единственият източник на политика е разговорът. Хърватия ще продължи да съблюдава всички апостолати на Мюнхенското съглашение, само че с цел да се решат каквито и да е несъгласия и въпроси, за тях би трябвало да се беседва.

"Виждам Русия като международна мощ и страна, с която с изключение на за взаимните разногласия, би трябвало да се беседва и по доста други въпроси като интернационалната сигурност, битката с тероризма, радикализма и останалите закани, с които се сблъскваме ", сподели Китарович.

"Време е Европейски Съюз и Русия да се върнат към политиката на разговора и към нормализиране на връзките ", прикани хърватският президент.

България съумя да върне фокуса на Европейски Съюз върху Западните Балкани, разяснява още президентът Румен Радев.

Той уточни, че доста пъти е отбелязвал пред европейските водачи, че в случай че ние не предоставим европейска вероятност на Западните Балкани, рано или късно те ще дават балканска вероятност на Европа и добави, че срещаме цялостно схващане.

Колинда Грабар-Китарович съобщи, че Хърватия поддържа участието на всички прилежащи страни в Европейски Съюз и НАТО, въз основа на осъществяване на всички критерии.

"Малко съм обезкуражена от събитията през последните няколко години, процесът се забави, стигна се, от една страна, до отмалялост от разширението, и, от друга, до отмалялост от промените ", уточни тя. Според нея процесите на промяна би трябвало да получат нов тласък.

"С последните послания на водачи от Европейски Съюз сме получили позитивни знаци във връзка с вероятността на страните от Западните Балкани. Важно е да се поддържа темпото в този развой, пропусне ли се подобаващия миг, се изгубва силата за промени ", счита тя.

На срещата двамата държавни глави са разискали ограничения за по-активно търговско-икономическо партньорство сред България и Хърватия, осъществяване на бизнес конгрес, ролята на транспортната съгласуваност, която ще способства за по-голям стопански и туристически продан и основаване на постоянна въздушна линия сред Загреб и София.

Радев означи, че обичайно положителните ни връзки с Хърватия се основават освен на ефикасното ни партньорство в Европейски Съюз и НАТО, и на географската ни непосредственост, само че и на дълбоките исторически и културни връзки сред народите ни.

"Нивото на комерсиалния продан от 100 милиона евро годишно е нелошо достижение, само че надалеч не подхожда на капацитета на двете динамично разрастващи се стопански системи ", означи българският президент.

"Много значимо е съдействието, което развиват България и Хърватия в нашия район, тъй като ние сме от двата края на един в действителност нежен район - Западни Балкани ", разяснява Радев и добави, че образецът, който даваме е доста значим. "Това, което прави България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, с целите си, които върнаха фокуса на Европейски Съюз върху нашия район, ние изцяло споделяме и с упоритостите на Хърватия и нейните цели, когато тя ще поеме председателството през 2020 година ", означи той. "Работим дружно за повишение на разговора, за по-голямата съгласуваност - транспортна, енергийна, цифрова, за по огромната съгласуваност на младежите в нашия район ", уточни Румен Радев. "Стоим дружно зад самодейността за построяването на Югоизточния институт за устойчиви технологии ", добави той.

Българският президент означи и значимостта на съдействието по линия на НАТО и уточни, че следим с интерес процесите на рационализация в Хърватия.

"България остава деен участник в самодейността "Три морета ", доста значима за транспортната, енергийна, цифрова съгласуваност ", акцентира още той.

Колинда Грабар-Китанович означи, че Хърватия се приготвя за своето председателство при започване на 2020 година и желае да научи какъв е българският опит.

"Всяко председателство би трябвало да се концентрира върху въпроси, основни за всички нас - бъдещето на европейския план, виталния стандарт, на първо място на младежите, сигурността на Европейски Съюз, кохезията и свързаността ", уточни тя. " Икономическото развиване и заетостта ще бъдат измежду целите на хърватското председателство. На дневен ред ще бъдат извънредно значими тематики като многогодишната финансова рамка, Brexit, общото положение на Европейски Съюз, положението на полезностите, солидарността, която би трябвало да демонстрираме ", означи хърватският президент.

"България и Хърватия имат единодушие по доста въпроси, поддържаме се взаимно ", разяснява тя.

За икономическите връзки хърватският президент уточни, че могат да бъдат доста по-добри.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР