България е последна в ЕС по умения на работещите да

...
България е последна в ЕС по умения на работещите да
Коментари Харесай

Компютърната неграмотност забавя развитието на икономиката у нас

 България е последна в Европейски Съюз по умения на работещите да боравят с цифрови технологии и това основава проблеми за развиването на стопанската система й. Това се споделя в отчет на Европейската комисия за напредъка на страните от Европейски Съюз в региона на цифровите технологии, оповестен в петък.

Само един от трима (29%) българи има съществени цифрови учения, като това се отнася и за младежите от 16-годишна възраст. Това е съвсем на половина по-малко от междинните равнища в Европейски Съюз (56%), разяснява Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 в Европа.

Този % не е мръднал през последните години като се изключи предприятията, които образоват личния състав си за работа с цифрови устройства, който е повишен с 1%, и спада на дамите в ИКТ бранша, който за година е намалял с 2%. 

Едва 11% от българите в дейна възраст имат над междинната компютърна просветеност, макар че експертите в региона на осведомителните и информационни технологии са 3.3% от всички работещи в България. Въпреки че губи преимущество, България продължава да има най-вече дами програмисти - 28% от заетите в бранша. 

Европейска комисия показва, че поради ниските компютърни умения " предприятията към момента срещат компликации при намирането на дипломиран личен състав, с цел да реализират нововъведения и да се разрастват ". Държавата влага в научни проучвания и цифрова инфраструктура, само че не подтиква бизнеса да употребява разработките, като по този начин цифровизацията напредва постепенно, означи Милен Ганев.

Само 8% от дребните и междинните компании в България правят електронна търговия и едвам 3% продават онлайн в чужбина, написа в отчета. 

Въпреки славата на бързия си интернет единствено 59% % от семействата, които имат абонамент за интернет, употребяват бърза връзка при 77% за Европейски Съюз. Изостава и разпространяването на закрепен широколентов достъп до интернет със скорост над 100 Mbps, пресмята Европейската комисия. В България той е наличен за 11% от клиентите при 34% в Европейски Съюз. Покритието с 5G мрежи е 0%, а разпространяването на мобилен интернет от четвърто потомство е 63% при 71% приблизително за Европейски Съюз. 

Развитието на обществените онлайн услуги се затормозява от остаряла правна уредба. Само 36% от българите с достъп до интернет употребяват цифрови административни услуги (64% в ЕС). Що се отнася до цифровите услуги за бизнеса и потреблението на отворени данни от обществената администрация, те са над междинните в Европейски Съюз, като съгласно Еврокомисията главната причина за напредъка са националната тактика и активността на държавната организация " Електронно ръководство ". 

И през 2021 година България е измежду последните в Европейски Съюз по цифровизация, като поделя 26-о място с Гърция, оставяйки зад себе си единствено Румъния, споделя още Европейска комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР