България е на шесто място в Европа по трафик на

...
България е на шесто място в Европа по трафик на
Коментари Харесай

България е шеста по трафик на хора в Европа

България е на шесто място в Европа по трафик на хора, демонстрира огласен през днешния ден отчет на Групата за битка с трафика на хора, учредена от Съвета на Европа (GRETA). Съпоставката е сред 47 страни, които членуват в общоевропейската организация.

Докладът на групата отразява трендовете през интервала 2015-2018 година Общият извод е, че има повишаване с 44% на нарушаванията на Конвенцията на Съвета на Европа против трафика на хора: от 10 598 през 2015 година броят им е скочил на 15 310. Това са записаните случаи, само че доста други остават отвън полезрението на управляващите.

България резервира устойчива наклонност като от 409 случаите са се нараснали до 443 годишно. Рязко нарастване има във Англия - от 3266 на 6993 и във Франция - от 1826 на 2819. В Нидерландия и Румъния има спад, като Румъния съвсем се е изравнила с България (497 случая), откакто през 2015 година е имала двойно повече случаи на трафик на хора. Това значи, че в случай че наклонността се е запазила, в отчета за 2019 година България може да измести Румъния от петото място.

Трафикът на хора визира основно черноработници от страни отвън Европейски Съюз за богатите западни страни. Българските трафиканти са се специализирали в трафик на проститутки основно от ромските общности, а румънските - в трафик на просяци, в това число и деца, от същите общности.

Докладът прави общия извод, че преследването и наказването на трафикантите е общо взето незадоволително и че не дава отговор на условията на признатата преди 12 години спогодба. Закрилата на децата и на другите жертви на трафика също не дава отговор на одобрените европейски стандарти. Като позитивна наклонност се отбелязва приемането на закони в някои страни за освобождение от наказателна отговорност на жертвите на трафик, които са направили закононарушения по насила, както и криминализирането на използването на услуги от жертви на трафик.

Освен отчета GRETA разгласява през днешния ден и декларация за заплахите, които основава трафикът на хора в изискванията на пандемия. Държавите са призовани да не затварят убежищата за жертвите на трафика. „ Обикновено те убягват от погледа, само че не трябва да убегнат от мислите ви “, написа в документа.

Инфографика на трафика на хора в Европа
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР