България е на първо място в ЕС по брой на

...
България е на първо място в ЕС по брой на
Коментари Харесай

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

България е преди всичко в Европейски Съюз по брой на абортите и на трето в Европейския район на СЗО след Армения и Грузия по този индикатор. Една трета от бременностите у нас приключват по този метод, което е доста стеснителен факт. Данните са на ръководителя на Научното сдружение по акушерство и гинекология проф. Асен Николов, представен от.

„ За страдание, България стои на едно нежелано място в Европа във връзка с контрацептивната политика “, показва проф. Иван Костов, шеф на УСБАЛАГ „ Майчин дом “. И изяснява, че съгласно статистиката едвам 3% от дамите в репродуктивна възраст у нас ползват орална контрацепция. За съпоставяне в развитите страни в Европа и Съединени американски щати този % е 25%-30%.

В същото време у нас не престават да бъдат желани остарелите и неефективни способи на контрацепция – пресечен сексуален акт и календарен способ. Според статистиката на акушер-гинеколозите, при двойките, практикуващи пресечен сексуален акт, в 30% от случаите настава бременност до 1 година.

Проф. Костов е безапелационен, че българката може да разчита на огромен брой модерни перорални контрацептиви, включително и за незабавна контрацепция. Тя обаче следва да бъде добре осведомена, с цел да може след обзор при експерт да вземе решение и да избере най-подходящия за нея препарат.

„ Ако има нещо, което българката би трябвало да преодолее, то това е безусловно неоправдания боязън от хормоните. Ползите от хормоналните перорални контрацептиви са големи, с изключение на предпазването от зачеване, те повлияват позитивно цялостното физическо и психологично здраве на дамата “, безапелационен е и акушер-гинекологът доктор Георги Коларов.

Той изясни, че актуалната медицина към този момент разчита на четвърто потомство орални контрацептиви, които включват в състава си естрогена Estrotel4 и прогестерона Drosperinon (Е4/DRSP). Те са метаболитно неутрални и могат да се употребяват както за начало (като стартери), по този начин и за смяна (като суичъри) на контрацепцията.

Според доктор Гергана Коларова – шеф на Първа САГБАЛ „ Света София “, е доста е значимо да се подчертае, че употребяващите орална хормонална контрацепция дами биват защитени от разнообразни болести и положения – ревматоиден артрит, венозен тромбемболизъм, рак на дебелото черво, рак на яйчниците, възпалително заболяване на тазовите орани, кисти на яйчниците, остеопороза, проблематична кожа, акне, нежелано окосмяване.

„ Редовната приложимост на контрацептиви има сериозна изгода върху костната компактност на дамите. Хормоналната контрацепция повлиява сполучливо нередовна менструация, дисменория, предменструален синдром, поликистозни яйчници, ендометриоза. Така се покачва качеството на живот на дамите. Няма данни приемът на модерните модерни таблетки за предотвратяване от бременност да има значение за появяването на рак на гърдата, рак на ендометриума или рак на яйчниците, няма заплаха от напълняване, нито от увеличение на окосмяването. Честотата на 12% от всички типове рак понижава, в случай че постоянно се употребяват контрацептиви “, акцентира доктор Коларова.

Тя приканва научната общественост, акушер-гинеколозите и медиите да си подадат ръка и да засилват напъните си, като заговорят на един и същи език, с цел да може точната информация, основана на медицината на доказателствата, да доближи до българските дами и да ги насърчи в техния верен избор.

Кои са митовете във връзка с оралната контрацепция и какво още не знаем за нея, чуйте в подкаста на БНР полемика с присъединяване на д-р Георги Коларов, експерт по ендокринни гинекологични болести, Петър Цинцарски – основен специалист по „ Промоция на здравето и първа помощ “ в Дирекция „ Младежки Червен Кръст “, Диляна Димитрова – Дирекция „ Младежки Червен Кръст “ и доброволец в БМЧК, и младите родители на близнаци Деница Донкова и Даниел Летейски

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР