България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в

...
България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в
Коментари Харесай

България е на 111 място по свобода на медиите

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на печата в света за 2018 година, установи неправителствената организация “Репортери без граници” в годишен отчет, оповестен в сряда.

В отчета се показва, че България продължава да пада в показателя и е на най-ниска позиция от всеки различен член на Европейски Съюз.

„ Въпреки, че сега България ръководи Европейски Съюз, е на най-ниско място в показателя от всички страни в Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в съюза. Корупцията и конфликта сред медии, политици и олигарси е необятно публикувано.”

Докладът загатва и неосъществения началник на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг “ ЕАД, която с шест издания управлява 80 на 100 от медийното разпространяване.

Разпределянето от държавното управление на европейски средства за избрани медии се организира с цялостна липса на бистрота, което дейно ги подкупва да бъдат „ по-меки” в отразяването си и напълно да се въздържат от засягане на някои тематики, показва още отчета. Заплахите и офанзивите против публицистите се ускориха през последните месеци и може да се окаже рисково да бъдеш публицист в България.

В международната ранглиста обстановката в 21 страни е избрана като "много сериозна ", което е рекордно число, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от bTV. Ирак се е включил към тази категория. Там са властнически режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея , която остава на последното 180-о място в класацията.

Словото на омразата и нападенията против публицисти към този момент не са привилегия единствено на властническите страни, се отбелязва в отчета.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски страни. Чехия , където президентът Милош Земан отиде на конференция с автомат "Калашников " с надпис "за публицисти " , е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където някогашният министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с публицистите като с "мръсни антисловашки проститутки " и "прости и глупави хиени ", пада с 10 места до 27-о. Малта , където проверяваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При ръководството на Доналд Тръмп Съединени американски щати - страна, в която първата корекция на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се подрежда на 45-о място. Президентът Тръмп счита публицистите за "врагове на народа " - подготовка, приписвана на Сталин, показват от РБГ, представени от Агенция Франс Прес.

"Класацията за жалост отразява феномена на засилващо се изложение на ненавист против публицисти в редица страни и отприщването на тази ненавист е в действителност рисково ", обобщава Кристоф Дьолоар - общоприет секретар на неправителствената организация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР