България е класифицирана като свободна държава в последния доклад на

...
България е класифицирана като свободна държава в последния доклад на
Коментари Харесай

Freedom House: България все още се бори с политическата корупция и организирана престъпност


България е класифицирана като " свободна " страна в последния отчет на Freedom House за демокрацията и свободите по света. Страната ни е със 79 точки от 100, с една точка повече от предходната година (78). Според рейтинга за политически права България има 33 точки от 40 вероятни, а съгласно този за цивилен свободи – 40 от 60 вероятни.

Freedom House прави оценка достъпа на хората до политически права и цивилен свободи посредством годишния си отчет " Свободата в света ". Индивидуалните свободи - от правото на глас до свободата на изложение и равенството пред закона - могат да бъдат наранени от държавни или недържавни участници. " Свободата в света " е формиран от цифрови оценки и описателни текстове за всяка страна и определена група територии. Изданието за 2022 година обгръща събитията в 195 страни и 15 територии от 1 януари 2021 година до 31 декември 2021 година

Според отчета страната ни продължава да се бори с политическата корупция и проведената престъпност.

" Въпреки че медийният бранш остава плуралистичен, медиите са изправени пред все по-голям напън да обезпечават удобно за държавното управление отразяване. Понякога публицистите се сблъскват със закани или принуждение по време на работата си. Етническите малцинства, изключително ромите, са подложени на дискриминация. Въпреки дефицита на средства и други спънки, групите на гражданското общество са дейни и авторитетни ", се споделя в документа. " След изборите през ноември новосформираното съдружно държавно управление на четирите " партии на митинга " разгласи обща платформа, съсредоточена върху битката с корупцията и правосъдната промяна ", продължава той.

Като цяло, съгласно отчета, българите са свободни да вършат самостоятелен политически избор. Ограниченото обществено финансиране и неограниченото частно финансиране на политическите партии обаче прави партиите уязвими за непозволеното въздействие на частни донори. Известни предприемачи преобладават в главните политически партии и оказват въздействие върху партийните платформи и политическите решения. Проблемът с въздействието на бизнеса се изостря от неналичието на бистрота в закона за финансиране на предизборните акции.

Дискриминационни практики

Членове на крайнодесни националистически партии употребяват тирада на ненавист против роми, етнически турци, евреи, мюсюлмани, мигранти и бежанци, наред с други групи, изключително по време на избори. Жените са незадоволително показани в Народното събрание, а включването на проблемите на дамите в политиката като цяло липсва. Така наречените олигарси оказват въздействие върху вота в по-малките общини и по-специално в границите на маргинализирането са намалели след приемането през май 2021 година на изборни промени, изискващи електронно гласоподаване.

Етническите малцинства, изключително ромите, са подложени на дискриминация в региона на заетостта, опазването на здравето, образованието и жилищното настаняване, макар че държавното управление и неправителствените организации извършват редица стратегии, предопределени да подобрят обществената им интеграция. Властите от време на време унищожават нелегално издигнати или нередовни жилища - най-вече в региони, населявани от роми - без да обезпечават различен заслон.

Свързаните с COVID-19 ограничения за затваряне на пространствата не са разрешили на доста роми да получат достъп до съществени услуги през 2020 година и 2021 г.; ромското малцинство е било също обект на непропорционално тежки ограничавания, свързани с пандемията, през цялата 2020 година Наблюдателите на правата на индивида в страната и в чужбина показаха съществени опасения, че COVID-19 е изострил расизма против ромите в България.

Съобщава се, че мигрантите и лицата, търсещи леговище, са се сблъсквали с разнообразни форми на малтретиране от страна на българските управляващи, в това число побои и изнудване.

Дискриминацията, учредена на полова ориентировка или полова еднаквост, е противозаконна, само че публичните предубеждения против ЛГБТ+ не престават да съществуват. Насилието против ЛГБТ+ е доста по-слабо докладвано в България и значително остава без внимание от страна на управляващите. Няколко политици и прокуратурата оповестиха, че възнамеряват да предложат законодателство, което ще разреши хомофобските набези да се преследват като закононарушения от ненавист.

Законът за тъждество сред половете, признат през 2016 година, имаше за цел да насърчи равните благоприятни условия за дамите, само че дискриминирането в региона на заетостта продължава: дамите се наемат по-рядко и получават по-ниско заплащане от мъжете.

Контрол върху политиката

Избраните представители на изпълнителната и законодателната власт като цяло са в положение да дефинират и извършват политиките без неоправдана интервенция от страна на външни или неизбрани субекти. Въпреки това през последните няколко години политиците " олигарси " имат все по-голямо въздействие върху определянето на политиките.

Борба с корупцията

Антикорупционните закони не се ползват съответно, в това число и в случаи, които са необятно известни, което способства за просвета на безотговорност. Страната продължава да е обект на дълготрайно наблюдаване от страна на Механизма за съдействие и инспекция на Европейски Съюз, в чиито годишни отчети се приканва за нови законодателни старания за битка с корупцията.

Съдебната система е неефективна в оправянето с делата за корупция по високите етажи на властта; в отчет от 2021 година, оповестен от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), прокуратурата е подложена на критика за непрекъснатия ѝ крах да проверява и преследва случаи на корупция.

Правната и регулаторната рамка като цяло поддържа правото на благосъстоятелност и частния бизнес, макар че на процедура правото на благосъстоятелност не постоянно се съблюдава, а корупцията продължава да пречи на бизнеса и вложенията. Сивата стопанска система на недекларираната стопанска активност се прави оценка на над 20 % от стопанската система на страната. Опитите за навлизане в предприятия, в това число с хипотетичното подпомагане на държавните институции и прокуратурата, се усилват и са измежду аргументите за митингите против корупцията през 2020-21 година

Freedom House: Корупцията към момента е проблем в България

Въпреки че в България има закони, предопределени да подсигуряват, че държавното управление работи транспарантно, те се ползват единствено отчасти. Въпреки че прозрачността в работата на Народното събрание, кабинета и общинските органи се е нараснала доста през последните години, публичният достъп до информация за бюджетите и разноските на другите държавни организации от време на време е непълен или показан по недосегаем метод.

Граждански свободи

Конституцията пази свободата на изложение на мнение, в това число и за пресата, само че публицистите са изправени пред закани и напън от страна на частни притежатели или на управлението на публичните медии. Въпреки че медийният бранш продължава да бъде плуралистичен, доста медии са подвластни от финансовия принос на страната (чрез реклама), което на процедура води до напън да се разгласяват материали, удобни за държавното управление. Собствеността на медиите остава непрозрачна.

Религиозна независимост

Религиозната независимост като цяло се зачита, само че членове на малцинствени вероизповедания в най-вече православната християнска страна оповестяват за случаи на тормоз и дискриминация, а някои локални управляващи са забранили религиозни действия на обособени групи. Законът от 2016 година, който постанова санкции за носене на покриващи лицето облекла на публични места, е необятно признат като ориентиран против мюсюлманите.

Академична независимост

Академичната независимост като цяло се съблюдава на процедура. " През април 2021 година професор беше уволнен за това, че в обществените медии разкритикува предизборното посещаване на премиера Борисов в университета като политически мотивирано; той беше възобновен на работа след публичното неодобрение ", сочи отчетът.

Свобода на изложение

Свободата на изложение на мнение е обезпечена от конституцията. Наказателният кодекс на България обаче разрешава законно скрито наблюдаване на жителите в необятен кръг от случаи; през последните години се следи възходяща угриженост, че управляващите злоупотребяват с тези закони за наблюдаване, с цел да наблюдават жителите, които подлагат на критика държавното управление.

" През юли 2021 година тогавашният краткотраен министър на вътрешните работи Бойко Рашков свидетелства, че през 2020 година прокуратурата е направила нелегално всеобщо подслушване на антиправителствени протестиращи. Неговите показания бяха доказани през септември от изтекли полицейски документи, които демонстрираха, че държавното управление скрито е подслушвало към 1000 души, взели участие в митингите ", гласи отчетът.

През 2021 година стана ясно, че през 2020 година държавното управление е разпоредило нелегално скрито наблюдаване на към 1000 протестиращи.

НПО-свобода

Неправителствените организации (НПО) работят свободно и имат известно въздействие, макар че изпитват дефицит на финансиране, постоянно разчитат на задгранични донори и от време на време се сблъскват с неприязън от страна на политици и групи по ползи.

Върховенство на закона

Съдебната власт в България се възползва от правните и институционалните промени, свързани с участието в Европейски Съюз, и като цяло се смята за самостоятелна, само че към момента е склонна към политизиране. Въпреки забележителното законодателство, което публично подсигурява независимостта на правосъдната власт, членовете и управителните органи на правосъдната власт постоянно работят в сходство с ръководещото болшинство.

Българските правни наблюдаващи оповестяват, че на процедура условието за болшинство от две трети от гласовете в Народното събрание за назначение на членовете на Висш съдебен съвет е разрешило на политическите партии - в това число партиите на малцинствата като Движение за права и свободи - да упражняват непозволено въздействие върху подбора и назначението на висшите магистрати в страната.

През последните години напрежението сред основната прокуратура и някои от съдилищата набъбна, като високопоставени прокурори нападнаха вербално Върховния касационен съд (ВКС), неговите правосъдни решения и неговия ръководител. Висш съдебен съвет, заставайки на страната на прокурорите, стартира дисциплинарни процедури против сериозно настроени към него съдии, които необятно се преглеждат като политически стимулирани.

Конституционното право на обективен развой не постоянно се съблюдава. Полицията е упреквана в непозволено държание, в това число случайни арести и неинформиране на обвинените за техните права. Общественото доверие в правосъдната система е ниско заради нейната известна накърнимост от политически и външен напън.

Дългият седемгодишен мандат, възложен на основния прокурор, и неналичието на ефикасни механизми за отчетност от дълго време се означават като съществени проблеми на прокуратурата, които отслабват справедливия развой и върховенството на закона в страната. През юли 2020 година Конституционният съд постанови, че всеки прокурор може да стартира следствие на активността на основния прокурор; мощната позиция на основния прокурор както във връзка с кариерното израстване, по този начин и в границите на Висш съдебен съвет обаче де факто не разрешава провеждането на такива следствия. По този метод най-могъщата фигура в правосъдната система остава без ефикасни механизми за надзор върху своите дейности.

Насилие

Въпреки че популацията е изправено пред малко остри закани за физическата сигурност, полицейската грубост, в това число малтретирането на обвинени в ареста, продължава да бъде проблем. Пренаселеността и насилието тормозят доста от българските затвори. Организираната престъпност към момента е главен проблем, а десетки хипотетични поръчкови убийства от 90-те години на предишния век насам са неразкрити. В отчет от септември 2021 година се установи, че по време на антиправителствените митинги през 2020 година управляващите са направили тежки нарушавания на гражданските права, в това число непропорционална приложимост на мощ от страна на полицията.

Домашното принуждение продължава да бъде проблем. Хората, които са претърпели домашно принуждение, и неправителствените организации, занимаващи се с проблемите на насилието, учредено на пола, настояват, че държавните органи постоянно са неефективни в обезпечаването на отбрана и повдигането на наказателни обвинявания, когато се оповестява за принуждение.

Трафик на хора

Ромите и другите етнически малцинства са изключително уязвими към трафик на хора за полова и трудова употреба. Въпреки че държавното управление продължава да усилва напъните си за битка с трафика на хора, за обезпечаване на заслон на жертвите и за наказване на причинителите, тези ограничения не подхождат на мащаба на казуса и на процедура наказванията остават леки.

Целия отчет на Freedom House можете да намерите

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР