България е хвърлена в нова политическа криза, след като проевропейското

...
България е хвърлена в нова политическа криза, след като проевропейското
Коментари Харесай

Голямата вина на ``момчетата от Харвард`` беше позицията им срещу Русия, пише Зиаре -

България е хвърлена в нова политическа рецесия, откакто проевропейското държавно управление на Кирил Петков бе свалено с избор на съмнение, показва румънският информативен уебсайт Зиаре. В. „ Ромъния либера “ разяснява тематиката под заглавие „ Политическо напрежение на юг от Дунава “.

Вотът на съмнение против държавното управление на Кирил Петков и идващите стъпки в конституционната процедура са отразени в детайли и от вестниците „ Гъндул “, „ Адевърул “, „ Евениментул зилей “ и други водещи румънски медии.

Изданията в Букурещ напомнят, че държавното управление на Кирил Петков встъпи в служба единствено преди шест месеца и че предходната година в България се организираха три кръга парламентарни избори.

Информационният уебсайт Зиаре отбелязва, че 42-годишният ученик на Харвард Кирил Петков е прочут с реформаторския си метод, уговорката за битка с корупцията и с твърдата си антируска позиция. Зиаре показва, че г олямата „ виновност “ на „ момчетата от Харвард “ е била позицията им против Русия.

Телевизия Диджи 24 добавя, че в страна, която през цялата си история е имала тесни връзки с Русия, Петков намерено е заемал мощна пронатовска позиция. Телевизията напомня, че Кирил Петков смени министъра на защитата, който направи прокремълски изказвания при започване на съветската инвазия в Украйна.

„ Адевърул “ отбелязва, че хетерогенната коалиция към „ Продължаваме промяната “ бе образувана през декември след десетилетие на ръководство на „ спорния Бойко Борисов “. Неговата партия ГЕРБ се възползва от напускането на антисистемната групировка „ ИТН “ и внесе избор на съмнение, обвинявайки държавното управление в неуспех на икономическата и финансовата политика в изискванията на ценови скок, написа „ Адевърул “.

Информационният уебсайт Зиаре отбелязва, че артистът и ефирен водещ Слави Трифонов е отдръпнал „ ИТН “ от ръководещата коалиция, изтъквайки неодобрение, обвързвано с бюджета и позицията на премиера за присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Трифонов обаче бе упрекнат, че е взел това решение, с цел да отбрани „ мафиотската олигархия “ в България, показва Зиаре.

Румънските медии цитират думите на Кирил Петков след вота на съмнение: " За мен беше чест да управлявам държавно управление, което бе свалено от господата Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова “ и обещанието му, че ще продължи да се бори за страна, в която няма да има „ задкулисие и мафия “.

Гръцките медии най-вече се лимитират да оповестят за вота на съмнение против българското държавно управление в Народното събрание, само че акцентират и някои от аргументите, които съгласно тях са довели до разпадането на ръководещото болшинство.

„ Политически разтърсвания в България след рухването на държавното управление на Петков “. Коментира се, че катализиращ фактор за този резултат са били несъгласията по въпроса дали България би трябвало да разблокира евроинтеграционния развой на Република Северна Македония. Агенцията се базира на Ройтерс и цитира политически анализатори, съгласно които идващото българско държавно управление ще заеме по-неутрална позиция във връзка с войната в Украйна след ясно проевропейската и пронатовска позиция на държавното управление на Петков.

„ Правителството в България падна поради Путин “ , е заглавието в осведомителния уебсайт ieidiseis.gr. Изданието написа, че „ макар че страната в миналото беше един от най-близките съдружници на Москва, тя осъди съветското навлизане в Украйна и гласоподава за глобите на Европейски Съюз против нея.

„ Вима “ се стопира на пукнатините, които са съществували в четворната коалиция по време на късото й ръководство, както и външните фактори, които са оказали напън за бързото му рухване. Сред тях акцентира войната в Украйна и разделянето в обществото по въпроса за Русия, събитието, че България отхвърли да заплаща за съветския природен газ в рубли и беше измежду първите страни, наранени от прекъсването на съветските газови доставки, олигарсите, които са престанали да взимат своите комисиони, несъгласията за оръжейните доставки за Украйна и разногласията за позицията във връзка с Република Северна Македония.

Свързаният с Гръцката комунистическа партия уебсайт 902.gr разяснява, че рухването на държавното управление в България провокира разтърсвания на фона на „ изострянето на конфликта сред американонатовците и Русия “.

" Албениън дейли нюз " също осведоми за рухването на българското държавно управление, като отбелязва, че това става в миг, " когато България се очакваше да вдигне ветото си над Северна Македония " за договарянията с Европейския съюз. Изданието показва, че страната в този момент евентуално ще пристъпи към предварителни избори. " Кирил Петков бе един от хората, които подкрепяха повдигането на ветото над Северна Македония, с цел да се проправи път за процеса на договаряния и участието ѝ, а затова и на Албания ", отбелязва албанското издание. " Той бе определен да се бори с корупцията и сложи България на напред във времето измежду западните страни в твърдите наказания против Русия след нашествието в Украйна ", написа още " Албениън дейли нюз ".

" Управляващата коалиция в България не съумя да си обезпечи избор на доверие ", показва в преписка от София турската Анадолска организация. " Тричленното държавно управление на малцинството на премиера Кирил Петков, който от шест месеца заема поста в България, падна, откакто не съумя да получи доверие от Народното събрание ", се добавя в кореспонденцията, препечатана в доста турски медии. В текста се припомня и за събитията към изтеглянето на " ИТН " от държавното управление и отстраняването на Никола Минчев като ръководител на Народното събрание.

" Правителството в България рухна и страната върви към четвъртите избори за две години ", отбелязва турският уебсайт " Сон дакика ".

Изданията в Сърбия също отделят внимание на подкрепения в българския парламент избор на съмнение към българското държавно управление. В. “Блиц “ отбелязва, че вотът на съмнение е бил във връзка фискалната и икономическата политика на държавното управление на Кирил Петков. В. “Курир “ цитира изданието „ Политико “, съгласно което случилото се усилва възможностите за по-дълбоки политически разтърсвания в страната, в която предходната година са се провели три пъти парламентарни избори. Посочва се още, че Кирил Петков е бил подсилен на последните избори поради обещанието да се бори с корупцията, като също по този начин е предиздвикал София да заеме доста твърда позиция против Русия от началото на спора в Украйна.

Македонските медии също осведомят за рухването на българското държавно управление. „ Нова Македония “ оповестява за сполучливия избор на съмнение под заглавие „ Правителството на Кирил Петков падна поради политиката към Македония “и отбелязва, че препъникамъкът бил началото на договарянията сред Република Северна Македония и Европейски Съюз, които София блокира. Вестник „ Република “ цитира думите на българския министър председател пред събралите се през вчерашния ден пред Народното събрание жители, че ще се опита да получи поддръжката на самостоятелни депутати, а в случай че не успее, се отива към нови парламентарни избори.

Под заглавия „ Политическа рецесия в България: опозиционните депутати смъкнаха държавното управление на Кирил Петков “ (в. „ Вечерни лист “), “Българското държавно управление падна, чака се ново отношение към Русия ” (хърватската телевизия Ен1), „ Депутатите гласоподаваха съмнение на българското държавно управление “ (хърватската социална телевизия ХРТ) медиите в Хърватия осведомят за вота на съмнение към държавното управление на Кирил Петков.

Политическата рецесия може да попречи на напъните на България, която съвсем напълно зависи от съветския газ, да обезпечи постоянни доставки на природен газ, откакто Москва прекъсна снабдяването на страната заради отхвърли на София да заплаща в рубли, означават хърватските издания, цитирайки организация Хина.

Вестник „ Ютарни лист “ акцентира, че съгласно анализатори ново държавно управление би означавало по-неутрална политика по отношение на Русия.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР