България е готова за реализацията на проекта за газопровод Турски

...
България е готова за реализацията на проекта за газопровод Турски
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Готови сме за Турски поток, но официално ДА от Газпром няма

България е подготвена за реализацията на плана за газопровод " Турски поток ", само че към момента не е пристигнало публично удостоверение от сътрудниците от " Газпром ", че втората тръба ще минава през България, призна енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова тв във връзка обявата на " Комерсант ", че Москва е избрала точно този маршрут.
 Комерсант:
Министърът увери, че правителството ни работи за запазването на стратегическото място на България на газовата карта на Европа.

" През последните 3 година не сме спрели да работим в тази посока. С Европейската комисия разработихме концепцията за газоразпределителен център на територията на България. Той съставлява инфраструктура, която да ни даде опция да доставяме природен газ от разнообразни източници и по разнообразни направления и платформа за търговия с природен газ, която да ни даде опция тук да бъде осъществявана търговия с природен газ.

За да стане всичко това факт, несъмнено, би трябвало да имаме нужните количества природен газ, които да минават през България. Затова работим и по построяването на междусистемните връзки ", сподели тя.

Страната ни работи за обезпечаването на доставка освен на съветски полутечен природен газ, а и от Съединени американски щати, от Катар.

" Но с цел да можем да бъдем по-конкретни в мненията си, би трябвало да изчакаме формалното известие от страна на Газпром ", сподели Петкова.

Тя е оптимист, че това ще се случи, тъй като " тематиката беше обсъждана на най-високо равнище, сред премиера Борисов и президента Путин, и беше даден доста явен знак. Така че ние сме подготвени за реализацията на подобен план ".

Всичко, което ще се осъществя, ще бъде напълно в сходство с европейското законодателство - увери министърът и уточни съответните стъпки пред реализацията.

" Какво следва да се случи и коя е най-голямата гаранция дали тази втора тръба ще мине през България? Европейските правила плануват когато се построява сходен план, да бъдат извършени пазарни проби. Този пазарен тест ще ни даде отговор на този въпрос. Ще забележим дали ще бъде запазен потенциал за един подобен план, в случай че бъде и в случай че бъде планът стопански преференциален, единствено тогава ще се пристъпи към неговата реализация. Хората би трябвало да бъдат спокойни. Никой няма да направи нещо, което да накърни ползите на България ", акцентира Петкова.

" В енергетиката има доста геополитика. Но, на първо място, когато става въпрос за подобен вид планове, би трябвало да ги преглеждаме от позиция на тяхната финансова и икономическа аргументираност. Няма подобен геополитически интерес, който да надвишава икономическия интерес и изгодите за дадена страна. Така че ние би трябвало да бъдем доста уравновесени, премерени в стъпките си, тъй че да подсигуряваме опазване на националните си ползи ", съобщи министърът.

По първичните разбори на министерството България би трябвало да влага към 2,6 милиарда в инфраструктура и компресорни станции. Ако бъде осъществен планът, за 20 година " Булгартрансгаз " би осъществил облага над 4,350 милиарда лв., сподели Петкова.

Тя разяснява и историческия контракт сред " Булгартрансгаз " и " Газпром " за превозване на природен газ по трансбалканския маршрут с краен период 2030 година:

" Никой няма да опрощава или да се отхвърля, без да имаме гаранция за икономическите изгоди за страната - увери Петкова. - За 2020 до 2030 година облагата за " Булгартрансгаз " би била 1,092 милиарда лв.. Но в случай че не подхванати съответни дейности и не вземем ограничения, " Газпром " ще извърши желанието си, което към този момент е документално декларирано, от 1 януари 2020 година да не бъде употребен трансбалканският маршрут. Тогава след 2030 година какво се случва с нашата инфраструктура и стратегическото ни място? До 2030 година ще получим този милиард, а по-късно би трябвало ли да нарежем на скраб инфрастуктура за милиарди? Трябва да я използваме не 10-20 години, а 50-60 години напред. Няма да бъдат подхванати стъпки, преди да знаем дали някой ще резервира потенциал по новата инфраструктурата, и то за 15-20 години. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР