България е една от малкото държави в Европа, в чието

...
България е една от малкото държави в Европа, в чието
Коментари Харесай

Гледайте в bTV Репортерите: Разказ за престъпленията срещу хора от ЛГБТ общността

България е една от дребното страни в Европа, в чието законодателство не участват закононарушенията от ненавист против ЛГБТ хората. Пострадалите рядко рапортуват поради следваща дискриминация или боязън. bTV Репортерите описват историите на няколко потърпевши и на един човек, изгубил живота си.

30 септември 2008 година в Борисовата градина е погубен студентът Михаил Стоянов.

„ Под " закононарушение от ненавист " се схваща физическо или словесно нахлуване против физическо лице, стимулирано от предубеждения против това лице. Когато Михаил Стоянов беше погубен в Борисовата градина, причинителите след това оправдаха себе си, че са прочиствали парка от гейове, че са вършели нещо, съгласно тях, положително “, разяснява Радослав Стоянов – БХК.

„ Престъпленията от ненавист, които попадат в българското законодателство, са тези, които са осъществени въз основа на раса, националност, етническа принадлежност, а в някои случаи политически и религиозни убеждения. В българското законодателство липсват като квалифициращ симптом, така наречен - хомосексуалната ориентировка и половата еднаквост “, съобщи Силвия Петкова - юрист по наказателно право.

„ В случая това е закононарушение известие, обръщение към цялата общественост. Да, жертвата е една непосредствена, само че посланието е към цялата група, която носи този симптом. Съобщението е: " Вие не сте добре пристигнали в обществото и на следващия ден всеки един от вас може да е на мястото на тази жертва “, сподели Радослав Стоянов.

„ Бих подчертала решението на Върховен касационен съд по делото за убийството на Михаил Стоянов. Върховен касационен съд в действителност споделя, че не става въпрос за хулигански подбуди, а за хомофобски, само че заради неналичието на подобен дипломиран състав в нашия Наказателен кодекс, те не могат да наложат по-високото наказване. Поради тази причина понижават присъдите на убийците на Михаил Стоянов - едната на 10 години, а другата - на 4 години “, съобщи юристът Деница Любенова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР