България е една от държавите в ЕС, които се намират

...
България е една от държавите в ЕС, които се намират
Коментари Харесай

Рискове, свързани с тютюнопушенето, както и потенциални възможности за намаляване на вредите

България е една от страните в Европейски Съюз, които се намират на дъното в статистиките по множеството здравни индикатори. Една от най-важните аргументи за това е изключителната разпространеност на тютюнопушеното като табиет измежду популацията. Почти всеки 3-ти българин пуши. Други аргументи са неприятната или незадоволителна профилактика на онкологичните и сърдечно-съдовите болести, възходящата обездвиженост и наднормено тегло измежду популацията, както и стресът и замърсяването на околната среда.

 Тютюнопушенето носи значими опасности за здравето на пушачите, както и близките им. Вредите от тютюнопушеното са свързани най-много с химикалите, които се получават при непълното горене на върха на цигарата, а не толкоз с никотина, който не е изцяло безопасен и води до пристрастяване. Голяма част от цигарения пушек е невидима и остава с часове в затворените пространства, което води до здравни проблеми и за непушачите, които се излагат на него.

Основни опасности, свързани с тютюнопушенето:

1) Карциногените, съдържащи се в тютюневия пушек, усилват риска от рак на белия дроб, гърлото, устата и хранопровода, панкреаса, както и пикочния мехур. Водещ като смъртност измежду всички типове онкологични болести в България, както и в Европа, е ракът на белия дроб, рискът за който е над 10 пъти по-висок при пушачите, спрямо непушачите. 9 от 10 болни от рак на белия дроб са пушачи.

2) Тютюнопушенето форсира стареенето на белия дроб и е директна причина за множеството случаи на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) във всичките ѝ форми – продължителен бронхит, емфизем и бронхиална спънка. Белият дроб на пушачите приблизително статистически „ остарява “  2 до 3 пъти по-бързо от този на непушачите. Най-просто казано това ги излага на риск на 65 година възраст те да разполагат с белодробния  потенциал на 80+ година човек, което автоматизирано води до ограничавания в всекидневието заради зной и отмалялост, изключително при придвижване и физическо изпитание.      

3) Тютюнопушеното е главен рисков фактор за сърдечно-съдови болести и то най-много атеросклеротични такива – стенокардия, миокарден инфаркт, инсулт, периферна артериална болест. Механизмът на тези болести е обвързван с повишаването или спукването/роненето на холестеролови плаки в артериалните съдове, рискът от което внезапно се повишава от дългогодишното излагане на химикалите, съдържащи се в тютюневия пушек. Дори и 1 цигара дневно усилва риска от миокарден инфаркт с 50%. Част от тези събития настъпват ненадейно и не могат да бъдат планувани (например сърдечния инфаркт, неочакваната сърдечна смърт), като могат да доведат до значима инвалидизация, какъвто най-често е казусът при мозъчният инсулт.

4) Тютюнопушенето има доста други резултати – да вземем за пример форсира старееното на кожата и усилва риска от остеопороза, като това като резултат е по-изразено при дамите. Увеличен е и рискът от развиване на захарен диабет, както и от затруднения от него.    

След осъзнаване на гореописаните евентуални вреди, доста от пушачите търсят опция да се откажат от нездравословния табиет, което за жалост не е толкоз елементарно заради една или друга причина. Възможностите за цялостен отвод от тютюнопушене са най-хубави, когато пациентите са включени в структурирана здравна стратегия за отвод от тютюнопушене, която включва психическа поддръжка, никотин-заместваща терапия, достъп до лекарства, самостоятелна и групова работа със експерт. За страдание, в Бъгария няма доста такива стратегии, като за тях най-често липсва и обществено финансиране, което да понижи финансовата тежест за пациента. Друга постоянно избирана от пушачите алтернатива е потреблението на електронни устройства за нагряване на тютюн или изпаряване на течност (vaping), при които липсва горене и се вдишва единствено аерозол, като по този метод се заобикаля вдишването на по-голямата част от нездравословните химикали, присъстващи в дима на стандартната цигара. Важно е да се означи, че най-хубавият вид за нашите пациенти е цялостният отвод от тютюнопушене, само че следва да бъдем реалисти, че при доста от пациентите тази алтернатива не работи, изключително в дълготраен проект.

За нашия създател:

Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7г. е работил във Англия. Активен преподавател, в това число и на интернационалните конгреси, специалист по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското сдружение по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. Завършил е 2-годишен курс в Лондон по лекуване и диагностика на сърдечната непълнота през 2019-2021г. През последните години е с главен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лекуването на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР