България е домакин на осмото Световно първенство по шахмат за

...
България е домакин на осмото Световно първенство по шахмат за
Коментари Харесай

Страната ни е домакин на Световното първенство по шахмат за незрящи

България е хазаин на осмото Световно състезание по шахмат за незрящи и едва виждащи хора. 16 тима ще вземат присъединяване в конкуренцията, като страната ни е показана от два състава. Турнирът се провежда един път на четири години, а последният първенец е тимът на Полша. Тя, дружно с Русия, Украйна и Испания са измежду водещите сили в брайловия шахмат.

Шахматът е извънредно значим за незрящите. Защо е по този начин, изяснява президентът на Международната федерация по брайлов шахмат доктор Чародата Джадав: " Това е единственият спорт, при който е допустимо лице, което не може да вижда добре, да играе с лице, което вижда обикновено. Няма никакви промени на разпоредбите, когато играят незрящи. За незрящите шахматисти са годни всички интернационалните критерии ".

Българският първи отбор заема краткотрайното четвърто място. На олимпиадата предходната година сме били 11-ти, а задачата в този момент е влизане в шестицата в крайното класиране. Основният проблем на нашите тимове е, че няма млади попълнения.

Обикновено децата със зрителни увреждания се освобождават от физическо образование, а това е проблем, счита Иван Янев, ръководител на федерация " Спорт за хора със зрителни увреждания ": " Защото точно в детска възраст се построяват тези качества, които може само спортът, и в частност шахматът да даде: воля за победа, логическо мислене, а за другите спортове и физическа просвета. Това е в действителност голям проблем за нас ".

Той прикани родителите на децата със зрителни нарушавания да ги насочват към шахмата, тъй като той развива освен логическото мислене, само че и редица други потребни качества. /DarikNews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР