България чества 115 години от своята Независимост. Денят се чества

...
България чества 115 години от своята Независимост. Денят се чества
Коментари Харесай

Честваме 115 години от Независимостта на България

България празнува 115 години от своята Независимост. Денят се празнува като формален празник от 1990 година и ще бъде маркиран с церемонии в цялата страна.
 
В нощта против 22 септември през 1908 година министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход " Хан Крум " край Русе. Оттам цялото българско държавно управление и князът поемат към Велико Търново.
 
 " Живи картини " от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 година в Търново Източник: Zonanews
Царският трен, в който пътуват държавниците, прави отмора по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Независимостта на България е оповестена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата " Свети 40 мъченици ", а княз Фердинанд приема купата цар на българите. България е приета от Османската империя и Великите сили напролет на 1909 година.
 
По традиция център на тържествата е остарялата столица Велико Търново. Празничният ден стартира рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ " Васил Левски " и на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации.
 
От 10:30 часа ще се състои боен обред за издигане националното знаме на Република България на хълма " Царевец ". Тържествената заря-проверка ще се организира на площад " Цар Асен І " от 19:30 часа. Денят на Независимостта ще приключи с аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина ” и празнични илюминации.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР