България България и Македония искат бързо изграждане на Коридор №8

...
България България и Македония искат бързо изграждане на Коридор №8
Коментари Харесай

България и Македония искат бързо изграждане на Коридор №8

България България и Македония желаят бързо създаване на Коридор №8 Екатерина Захариева съобщи, че би трябвало да учим младежите на истината и акцентира, че: „ Исторически въпроси за нас са крайъгълният камък в Договора за добросъседство “  Надежда Неменски 10 юни 2019, 15:52  България и Македония желаят бързо създаване на Коридор №8 Източник: БГНЕС
ългария и Македония с общ апел за бързо създаване на транспортната и енергийна инфраструктура сред двете страни. Това стана ясно след съвещание на Съвместната междуправителствена комисия с присъединяване на министрите на външните работи Екатерина Захариева и Никола Димитров, съобщи организация БГНЕС.

В изявленията си двамата външни министри акцентираха на нуждата от ускорено създаване на транспортен кулоар номер 8, който ще обезпечи по-добрата съгласуваност в района.

„ Трябва да ускорим плана на транспортен Коридор номер 8” ,

прикани министър Захариева. Тя напомни, че двете страни са основали обща работна група, която да работи по построяването на Паневропейски транспортен кулоар 8, както и че България и Македония към момента нямат железопътна съгласуваност между тях. „ Има обезпечено финансиране. Това не са елементарни инфраструктурни планове “, означи Захариева.

Нейният македонски сътрудник сложи акцент и върху енергийните планове. „ Продължава работата и по енергийни планове сред двете страни “, добави още Никола Димитров.

Той означи, че

сред двете страни царува атмосфера на другарство, съгласие и взаимно почитание .

Министър Димитров съобщи, че има области, в които съдействието сред двете страни отбелязва огромен прогрес и една от тях е туризмът.

Двете страни подписаха формалния протокол от днешното съвещание, чиято съществена цел е бъде изработен обзор на използването на подписания на 1 август 2017 година Договор за другарство. Освен пленарни диалози сред членовете на комисията, двамата министри организираха и диалог на четири очи.

Министър Захариева акцентира, че обсъжданите тематики са доста, измежду които стопанска система, просвета, обучение, както и работата на взаимната историческа комисия. Тя регистрира, че политическите взаимоотношения сред двете страни бележат огромен прогрес, а като образец за това даде разменените общо 8 визити сред министър председателите за последните две години, както и множеството делегации и срещи на разнообразни конгреси.

„ Има градивен, добросъседски и другарски дух сред двете страни “, означи Захариева.

България и Македония бележат и растеж в стокообмена между тях през 2017 и 2018 година Наблюдава се обаче дребен в спад в първото тримесечие на тази година ,

само че икономическите министерство на двете страни стартират работа за превъзмогване на тази наклонност.

От своя страна министър Димитров съобщи, че влизането на Македония в Европейски Съюз е значимо както за страната, по този начин и за района.

По отношение на работата на взаимната комисия по историческите въпроси, която в петък реализира сериозен прогрес, откакто България и Македония се схванаха за античността и средновековието, македонският министър съобщи: „ Поемам отговорност да приключим с мъдрост и другарство работата на общата историческа комисия”.

Екатерина Захариева съобщи, че

би трябвало да учим младежите на истината

и акцентира, че: „ Исторически въпроси за нас са крайъгълният камък в Договора за добросъседство “. Тя приветства напредъка, който е реализиран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР