България, а и цяла Европа са заплашени от истинска икономическа

...
България, а и цяла Европа са заплашени от истинска икономическа
Коментари Харесай

Газът като оръжие за Москва и алтернативите на Европа

България, а и цяла Европа са застрашени от същинска икономическа и битова рецесия, в случай че Русия спре изцяло доставките на природен газ. За къс интервал други възможности може да се намерят, само че цената ще бъде извънредно висока. Дългосрочното решение е диверсификация на енергийните източници и по-голяма електрификация.
Още през есента на 2021 година Русия понижи доставките на природен газ за Европа с 25% спрямо последното тримесечие на 2020 година и с 22% спрямо равнищата от 2019 година Това провокира същинска ценова рецесия на европейския газов пазар, която се трансферира върху целия енергиен бранш и форсира инфлацията. Но по-големият резултат бе, че остави Европейски Съюз с незапълнени газови складове на прага на зимата.

Допреди няколко месеца се смяташе, че Русия прави всичко това, с цел да окаже напън за стартирането на " Северен поток 2 ". От днешна позиция обаче на фона на задаващия се боен спор в Украйна тези дейности на Москва с газа получават напълно друга светлина. Заради тях сега Европа е доста по-уязвима от нормално и доста по-трудно би заела твърда позиция по въпроса с Украйна. Най-показателно в това отношение е, че Русия не усили газовите доставки макар извънредно високите пазарни цени, което се показва в стотици милиони евро пропуснати изгоди. Очевидно цена, която Владимир Путин авансово е бил подготвен да заплати.

Въпросът в този момент е до каква степен може да стигне потреблението на газа като оръжие? И подготвена ли е Европа, включително и България, да поеме подобен удар?
Реклама
Извън това Русия се подрежда на 5-о място в европейската търговия и стокообмен след Съединени американски щати, Китай, Англия и Швейцария - почти наедно с Турция. И това е поради петрола и петролните артикули. Без тях Русия като търговски сътрудник на Европейски Съюз би била сравнима с Норвегия. Което прави опцията за налагане на стопански наказания против нея доста огромна.
Може ли газът да спре изцяло?
Един от най-големите опасности от напрежението сред Русия и НАТО (САЩ и ЕС) с изключение на горещия боен спор е точно опцията Путин да реши да спре доставките на газ за Европа. Тази догадка е изцяло действителна, само че за моментна наподобява малко евентуална. А редица анализатори напомнят, че даже по времето на студената война руските водачи не са прибягвали до такава мярка. Сега обаче обстановката е много по-различна.

Официално Кремъл отхвърли терзанията, че ще затвори газовия кран към Европа при положение на наказания поради скупчването на войски на границата с Украйна и опасността от военна инвазия. " Русия извърши безупречно своите договорни отговорности в най-трудните моменти на борба сред Изтока и Запада ", разгласи представителят на Путин - Дмитрий Песков, пред организация " Интерфакс " и добави, че Русия в никакъв случай не е давала учредения за подозрения " в нейната надеждност ". В същото време през миналите 15 години имаше два случая, в които Русия спираше, въпреки и отчасти газовите доставки - през 2009 и 2014 година

" Доставките на природен газ от Русия не са застрашени ", твърди и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов. По думите му предходната седмица е имало диалог с " Газпром ", в който е нямало никакъв знак, че ще има спирания на доставките. Павлов даже твърди, че съветският снабдител е заречен, че договорите ще се извършват освен в България, само че и в района, и в Европа.
Реклама
" Ако не се стигне до боен спор, рискът за прекъсване на доставките е 0%. Както Европа има потребност от съветския газ, по този начин и Русия има потребност от европейските пари ", счита също енергийният специалист Васко Начев.

" Каквото и да направи Русия, ще го направи по метод, който минимално да засегне износа и на газ за Европейски Съюз. Крайни дейности от нейна страна могат да доведат до наказания, които да обиден и съветския експорт на въглища и нефт, както и съветски енергийни компании в чужбина - " Газпром ", " Лукойл ", " Росатом " и други Русия играе хазартна игра, в която губи енергийни позиции в дълготраен проект - в това число съветски достъп до технологиите на въглеродно неутралната стопанска система ", счита и Юлиян Попов от Европейския климатичен фонд.

И въпреки всичко опцията за прекъсване на газовите доставки не може да бъде изключена изцяло. При подобен процес обаче финансовите загуби за Русия ще бъдат доста по-големи. Изчисления на Energy Intelligence демонстрират, че това ще коства на Москва приблизително по 220 млн. $ дневно. Колко дълго време Путин е подготвен да заплаща тази цена (ако въобще), не е напълно ясно.

Но ударът върху Европа също ще е мъчителен - съветският газ обезпечава над една трета от общата консумация, доста от семействата в Западна Европа се отопляват с газ, а най-малко 20% от електрическата енергия се създава в газови централи. Отделно ще са резултатите за промишлеността. Най-силно прочее би потърпевша Германия, която е най-големия потребител на съветски газ в Европа, а поради климатичните си политики към този момент затвори множеството си въглищни и атомни централи, тъй че мъчно може да откри бърза опция. Неслучайно съгласно източници на Bloomberg точно Германия е поискала енергийният бранш да бъде изключен от възможния пакет наказания против Русия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Земеделие 1 Икономика 2 Свят 3 Компании Реклама
Конкретно за България резултатът от прекъсването на съветския газ би провокирал много опасности. От " Чирен " и с азерските доставки в сегашните количества могат да се покрият 40% от вътрешното ползване. Това значи прекъсване или най-малко ограничение на столичното парно и другите топлофикации, някои огромни химически фабрики и би оставил на студено няколко десетки хиляди семейства. Част от тези проблеми обаче могат да се решат с различни горива като газьол, който би могъл да бъде освободен от държавния запас.

В тази връзка министър председателят Кирил Петков съобщи, че " българските семейства и българският бизнес ще имат опция при този сюжет ", само че не е ясно какви тъкмо са проектите на държавното управление.
Каква е действителността
Докато цялостното прекъсване на съветския газ за Европа наподобява допустимо единствено като извънредно деяние при тежък боен спор, прекъсването на потоците през Украйна е съвсем сигурна стъпка. Но за разлика от преди няколко години това съвсем няма да засегне Европа. Самият пренос през страната е понижен на една четвърт от равнищата през 2019 година, след стартирането на " Турски поток ". Освен това Европа е доста по-защитена от вероятно спиране на доставките, в сравнение с беше през 2009 или 2014 година поради построените интерконектори, Трансадриатическия газопровод и азерските доставки, както и заради множеството LNG терминали.

В собствен разбор Economist показват, че даже при полупразните европейски газови складове (около 41.6% към 26 януари - най-ниското равнище за този интервал от 2013 година насам) обстановката, включваща прекъсване на съветските доставки, не наподобява отчайваща. По скоро проблемите биха били финансови поради високата цена на другите възможности.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Една от тях са точно LNG доставките. Европа има потенциал за регазифициране в терминалите си, който може да размени две трети от съветския импорт. Проблемът е да се намерят задоволително танкери. Европейските и американските дипломати от няколко седмици договарят за увеличено произвеждане на полутечен природен газ, който да се доставя в Европа от огромни енергийни компании в Америка и Катар, само че към този момент резултатите не са обнадеждаващи. И защото разширението на индустриалния и изхабен потенциал лишава доста време, опцията е просто Европа да се снабди със съществуващите товари полутечен природен газ, в началото предопределени за другаде. И да заплати повече, несъмнено. Което на фона на вихрещата се ценова рецесия значи стотици милиарди евро.

Но и самата Русия също ще заплати висока цена в дълготраен проект при възможен проблем с доставките. От една страна, " Газпром " евентуално ще се сблъска с голям брой търговски каузи за нарушените контракти и ще би трябвало да заплати стотици милиони неустойки. Заедно с това компанията мъчно ще успее да си обезпечи нови дълготрайни контракти с европейските страни след такава демонстрация на нападателна ненадеждност. А газопроводът " Северен поток 2 ", в който Русия влага милиарди евро, сигурно ще остане негоден.

Вероятно актуалната напрегната обстановка с газовите доставки може да се окаже катализатор на нови промени в енергийната система на Европейски Съюз, в допълнение понижаване на зависимостта от съветските енергийни запаси и ускорение на задачите на Зелената договорка.

В дълготраен проект губещият е явен. Въпросът в този момент обаче е какво ще се случи през идващите месеци - дали ще победи разсъдъкът, или той ще падне първа жертва в другояче безсмисленото опълчване.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР