Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети. В последните

...
Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети. В последните
Коментари Харесай

Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети

Българите все по-често влагат спестяванията си в монети. В последните месеци нумизматите регистрират нараснало търсене освен от страна на колекционери, само че и от хора, които се пробват да спестят парите си от покачващата се инфлация.

Нумизматите в Пловдив виждат, че пандемията и последвалата я икономическа рецесия е принудила хората да търсят ексцентрични капиталови решения.

" Известна пловдивска адвокатка продаде апартамент и влага всичките пари от жилището към 170 -180 хиляди евро в нумизматика. Смята, че ще ѝ донесе повече облага, в сравнение с в случай че ги държи в банка или купува и продава непрекъснато парцели ", съобщи Петър Неделев, ръководител на нумизматично сдружение.

Печалбата от монети в дълготраен проект е вероятен сюжет, поради повишаването на материалите и нимузматичната им стойност, която се подвига незабавно щом тиражът се изчерпа. Последната златна монета, която Българска народна банка пусна в обращение също се изкупи за часове на цена 3755 лв..

" За 2 седмици нарастна с 5-600 лева В някакво по-далечно бъдеще допускам ще стигне 5000 лв. ", добави Петър Неделев.

Възможна инвестиция са и творбите на изкуството, само че българите обичайно влагат спестяванията си най-вече в недвижима благосъстоятелност.

" Аз съм галерист в София, има хора, които в действителност търсят остарели майстори и влагат парите си в това. Сега до какъв брой е рационално в България, не мога да кажа ", добави Дияна Стайкова, галерист.

Ако въпреки всичко предпочитате да инвестирате в скъпи монети би трябвало да бъдете деликатни, тъй като съгласно експертите на свободния пазар се срещат и имитации.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР