Българите са затруднени в ползването на услугите, предлагани от домовете

...
Българите са затруднени в ползването на услугите, предлагани от домовете
Коментари Харесай

Домовете ни за възрастни са сред най-лошите в Европа


Българите са затруднени в използването на услугите, предлагани от домовете за възрастни хора. Причините са разнообразни - разноските, неналичието на тази услуга или огромната отдалеченост и работното време, когато се отнася до дневни центрове да вземем за пример. Качеството на услугите, предлагани от тези домове, е едно от най-лошите в Европа и това е измежду главните спънки за тяхното потребление у нас.

Това демонстрира отчет на Европейската комисия, отдаден на грижата за възрастните в Европейски Съюз. Анализът е направен въз основата на данни от държавни и частни домове за възрастни (към фондации и търговски), въпреки че специалистите признават, че няма хармонизирани правила за даването на тази услуга в общността.

Според наличната статистика максимален е броят на държавните домове за възрастни хора в Дания - съвсем 100%, а на противоположния полюс е Гърция, където съвсем всички такива институции са частни. Под междинното за Европейски Съюз е броят на държавните домове в Германия, Ирландия и Италия. Данни за България в тази статистика липсват.

При над 70% от случаите у нас преграда за използването на услугата на домовете за възрастни е в действителност тяхното неприятно качество. По този индикатор България е на второ място след Гърция, където над 80% разясняват,че неприятното качество на предоставяните услуги ги стопира да ги употребяват. Като цяло в Европейски Съюз този % е 44 на 100. Под 30% дефинират качеството на услугите като неприятно и надлежно като причина за отвод от тях в Люксембург, Белгия и Малта.

Според данните на Европейска комисия най-хубавите услуги дават домовете в Малта и Австрия, а на последните места са България, Гърция, Румъния, Португалия и Словакия. Тук става дума за изискванията за настаняване - да вземем за пример има ли независима тоалетна в стаите, за предлаганите грижи, рехабилитация и физическа интензивност за възрастните хора в домовете.

Като цяло в домовете за възрастни хора в Европейски Съюз живеят повече дами, което е обикновено, защото продължителността на живота на дамите е по-голяма. Също по този начин техните приходи нормално са по-ниски, което постанова да бъде търсена услугата на сходни домове.

От отчета е видно още, че частните домове за възрастни хора порастват доста през последните 10 години в Румъния, Словакия и Словения, което обаче е обвързвано и с ниското ниво, от което потеглят тези страни. В доста страни от общността обаче частните домове оферират по-малко услуги - да вземем за пример здравни експерти, в сравнение с държавните домове.

В Малта да вземем за пример на възрастните хора се предлага единствено съществена грижа и те би трябвало да имат спомагателни контракти с медици за лечението си. В държавните домове обаче се оферират и здравни грижи, и спомагателни услуги, в това число и физиотерапия и специфични грижи за хора в деменция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР