Българите са сред европейците, демонстриращи най-бързо увеличаване на удовлетворението от

...
Българите са сред европейците, демонстриращи най-бързо увеличаване на удовлетворението от
Коментари Харесай

Българите остават най-недоволните от живота европейци, парите не стигат на 71%

Българите са измежду европейците, демонстриращи най-бързо увеличение на удовлетворението от живота си през последните 5 години, само че все пак по съвсем всички индикатори за оценка на това положение остават най-нещастните в Европейския съюз.

Данните на " Евростат " за 2018 година са публикувани през днешния ден и демонстрират, че по отношение на 2013 година в България подобряването на оценката за това по какъв начин се живее е с 0.6 пункта (само Кипър е с по-силен резултат от +0.9 пункта). Използвана е канара с 11 степени, съгласно която оценката за България е 5.4 пункта, до момента в който като най-доволни се дефинират финландците с 8.1 пункта, а междинният индикатор за Европейски Съюз е 7.3 пункта.

В горната част на класацията са още Австрия, Дания, Полша и Швеция, а в долната - Хърватия, Гърция, Литва, Унгария, Латвия и Португалия. Няма данни за 3 страни от Европейски Съюз - Словакия, Ирландия и Англия, а в допитването са включени още Норвегия, Швейцария, Сърбия, Турция и Исландия.

 Цялостно задоволство от живота.
Цялостно задоволство от живота.

Основният въпрос, който организацията употребява, е " Като цяло, удовлетворен ли сте от живота си в наши дни? ". Анкетираните са над 16-годишна възраст и помолени да изберат разновидности сред " въобще не съм удовлетворен " (0 пункта) и " изцяло съм удовлетворен " (10 пункта). Задавани са още два въпроса: " Доволен ли сте от финансовото си положение " и " Доволен ли сте от връзките си с другите хора ".

С 4.8 пункта България е била единствената през 2013 година с индикатор за общо задоволство от живота под средата на скалата на " Евростат ". Сега и тя е над този предел, само че не го минава в категорията за финансово положение - българите остават най-недоволни с 4.3 пункта в компанията на Гърция, Хърватия и Литва. В горната част на тази категория са Дания, Финландия и Швеция. Най-бързо възстановяване по отношение на 2013 година на оценката за персонално финансово положение демонстрират Гърция, Кипър, Португалия, Чехия, Италия и Словения.

 Разбивка на разликите в категорията за изцяло задоволство от живота.
Разбивка на разликите в категорията за изцяло задоволство от живота.

Българите още веднъж заемат последното място и по критерия за задоволство от персоналните връзки , въпреки да има увеличение на резултата с съвсем 1 пункт - от 5.7 на 6.6. Компания на българите вършат гърци, хърватия, румънци, унгарци и италианци. Най-доволни от персоналните си връзки през 2018 година са били в Малта, Австрия и Словения (8.6 пункта).

По-подробното разглеждане на данните демонстрира, че в България има и минимум хора, които са доста удовлетворени от живота си - едвам 9.5%. Не единствено че показалите 9-10 пункта в таблицата се равняват на по-малко от един от 10 българи, само че в страната е с максимален дял в Европейски Съюз на доста недоволните - отговори сред 0 и 5 пункта по скалата са дали цели 54% (и то след впечатляващото стесняване на тази категория с 10 пункта по отношение на 2013 г.) Това е резултат много обратно даже от втората по мярка на негативизма нация - при хърватите групата е 36.7% от далите отговор. В Гърция, която наскоро излезе от най-болезнената част от финансовата и икономическа рецесия, доста удовлетворени от живота си са 13.1% от интервюираните.

 Удовлетворение от персоналните връзки.
Удовлетворение от персоналните връзки.

От " Евростат " изясняват, че оценката на интервюираните зависи от това на каква възраст са и какви приходи и обучение имат. Предвид това, че в България има забележителен дял възрастно население, а приходите са измежду най-ниските в Европейски Съюз, това може да е едно от обясненията за ниската самокритика. Социолозите не записват да има разлика в отговорите на мъжете и дамите.

Значение има и в какво домакинство живее интервюираният - в България групата на живеещите сами дават най-ниския междинен резултат (4.6 пункта), следвана от тази на възрастни, при които към този момент няма деца (5.0), двама пълнолетни (5.1), трима или повече възрастни (5.4) и двойка с деца (5.8).

България е страната с максимален дял доста недоволни от финансовото си състояние 70.6% - още веднъж надалеч пред идващите я Хърватия (55.4%) и Гърция (53.4%). Колко обилни са диспропорциите в Европейски Съюз демонстрира фактът, че във Финландия тази група е едвам 11.6%.

 Удовлетворение от финансовото положение.
Удовлетворение от финансовото положение.

 Разбивка на разликите в категорията за задоволство от финансовото положение.
Разбивка на разликите в категорията за задоволство от финансовото положение.

Дали хората са удовлетворени зависи и от работата им, най-малкото защото там те прекарват забележителна част от деня си. Освен това чувството, че си оценен, можеш да разгърнеш капацитета си и да постигнеш персоналните си цели, кара хората да гледат по-позитивно на живота, изясняват от " Евростат ". Само гърците демонстрират по-голямо неодобрение от българите по този индикатор - малко над 6 от 10 пункта. Средният индикатор за 2018 година е бил 7.2 пункта.

Що се отнася до персоналните връзки , те са белег и за едно добре функционираща обществена среда, в което има баланс сред работата и персоналния живот, хората се считат за част от обществото и са по-добре предпазени от самотност и отчуждение. Като цяло, европейците демонстрират по този въпрос относително висок индикатор - 7.9 пункта. Тук България с 6.6 пункта на дъното демонстрира по-скоро взаимозависимост от ниските си резултати в останалите категории.

В края на проучването от " Евростат " прибавят и данни за това какъв брой постоянно интервюираните са се чувствали щастливи през предходната година. Обикновено хората биват питани да си спомнят дали са се чувствали щастливи през последния месец и да опишат положението в една от категориите " от самото начало ", " през множеството време ", " за известно време ", " понякога " и " в никакъв случай ".

Над 60% от европейците са дали отговор, че през последните 4 седмици са били щастливи през цялото или множеството време, а 14% - непрестанно. В другата прекаленост са 11%, въпреки че този дял понижава до към 5% страните с " най-щастливото ежедневие " - Финландия, Австрия, Холандия и Белгия. В Латвия, България и Гърция интервюираните, които в никакъв случай или съвсем в никакъв случай през годината не са се чувствали щастливи е към и над 30%.

 Разбивка на разликите по отношение на това какъв брой постоянно хората са се чувствали щастливи.
Разбивка на разликите по отношение на това какъв брой постоянно хората са се чувствали щастливи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР