Българите са с най-големи симпатии към папата и към руския

...
Българите са с най-големи симпатии към папата и към руския
Коментари Харесай

Българите харесват най-много Путин и папата

Българите са с най-големи благосклонности към папата и към съветския президент Владимир Путин, демонстрира проучване на " Галъп интернешънъл " за отношението на хората по света към международните водачи. Проучването обгръща 50 страни и почти две трети от международното население. България и Румъния са единствените две страни от Европейски Съюз с позитивно отношение към Путин.
Изследването демонстрира съотношението сред утвърждение и отрицание към водещите международни водачи. Оказва се, че главата на Римокатолическата черква папа Франциск е харесван от 65% от българите. Едва 9 % са с негативна настройка, което го подрежда преди всичко с чиста стойност на утвърждение 56.
Втори е Владимир Путин с 59% утвърждение и 25% отрицание.
Доста по-полярно е мнението на българите за останалите международни водачи. Германският канцлер Ангела Меркел е с разлика от 3% сред одоборение(43 на сто) и отрицание (40%). Френският президент Емануел Макрон е с малко по-високи отрицателни настройки - 42% и утвърждение 41%.
На другия полюс са американският водач Доналд Тръмп и турският президент Реджеп Ердоган. Стопанинът на Белия дом е с 54% отрицание против 29 на 100 утвърждение. Едва 19% от българите са с позитивни настройки към Ердоган, негативните са 67 %.
България е в международния топ пет по утвърждение на Европейския съюз и водената от него външна политика - 55 %.
Българите не престават да считат, че ролята на Съединени американски щати в интернационалните връзки е дестабилизираща (-26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. Наблюдава се и повишение на утвърждението измежду българите за съветската външна политика по отношение на миналата година. Действията на Съединени американски щати не престават да се възприемат негативно, само че в малко по-малка степен. Повишение на утвърждението у нас има към Китай (+11), само че към момента доста българи, сякаш не са задоволително осведомени с тази страна – съвсем половината от интервюираните към момента не знаят или не могат да отговорят.
За разлика от България, Европейски Съюз като цяло е по-скоро отрицателно надъхан и към трите други международни сили – Съединени американски щати получават чиста стойност -43 в отговорите на жителите на Европейски Съюз, Русия е с -44, а Китай е с -37. Положителна е оценката на хората в Европейски Съюз за ролята на самия Европейски Съюз: +30.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР