Българите са най-недоволни от целия ЕС от железопътния транспорт и

...
Българите са най-недоволни от целия ЕС от железопътния транспорт и
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Основна причина да не сме в Шенген е, че Коридор №7 още не е готов

„ Българите са най-недоволни от целия Европейски Съюз от железопътния превоз и то с цялостно съображение. От какъв брой години се приказва, че той ще бъде подобряван, стотици милиони левове се отделят и не се случва нищо по тази тематика ”, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Борислав Гуцанов по време на парламентарното разискване на измененията в Закона за железопътния превоз.
Той обърна внимание на наклонността държавни управления да стартират процедура за покупка на преносим състав, да падат от власт и идващият кабинет да я приключва и да стартира нова.
„ Може би се чакат някакви комисионни от някой от министрите. И вместо да се случва нещо позитивно в БДЖ и НКЖИ, нещата зациклят и стават все по-лоши ”, означи Гуцанов.
Относно оферти законопроект социалистът насочи следните въпроси: „ Тези промени ще обезпечат ли завършването на линията София-Пловдив, за която от толкоз време се приказва? Не, няма. Ще дадат ли опция за бързо и удобно пътешестване сред София и Варна, с цел да не трае то по 7-8 часа и нагоре? Не, няма. А ще се сложи ли на вниманието на ръководството Коридор №7 от Видин до Кулата – основно значимият кулоар, който свързва едни от най-големите пристанища в Солун и Пирея с Европа? ”
Той акцентира, че една от главните аргументи да не ни одобряват в Шенген е, че жп линията към момента не е подготвена.
„ Това, което се трансформира сега, ще помогне ли на този Коридор №7 да стане? Не, няма. И в случай че продължавате по този несъответстващ метод, този кулоар в един миг ще ни прескочи и страната ще изтърве милиарди ”, обърна се към ръководещите Борислав Гуцанов. 
По думите на народния представител от Българска социалистическа партия в сложни времена държавните компании, като БДЖ и НКЖИ, се натоварват с най-големите отговорности.
„ И в този момент, когато има опция да се вкарат средства от Европа по Плана за възобновяване и резистентност в тези компании и те в действителност да си заемат нужното място, се вършат някакви странни оферти за предоставяне на концесии. Да не забележим след това, че частна компания още веднъж се намества на допустимо най-изгодните линии, а за БДЖ да останат най-неизгодните и студените гари? Затова от Българска социалистическа партия три пъти в три разнообразни Народното събрание приказваме, че по този начин би трябвало да бъдат направени тези състезания, спазвайки европейската инструкция, тъй че НКЖИ и БДЖ да бъдат ползватели на тези благоприятни условия ”, безапелационен бе Борислав Гуцанов. 
В умозаключение той прикани народните представители да не одобряват този закон.
„ Нека да погледнем държавнически на този проблем и от кое място България може да печели средства. Затова толкоз доста акцентирах на този Коридор №7, а не тук да си приказваме неща, които да обслужват частни ползи ”, добави Гуцанов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР