Българите работят повече от германците, но получават четири пъти по-ниски

...
Българите работят повече от германците, но получават четири пъти по-ниски
Коментари Харесай

Работим повече от германците, но заплатите в България са 4 пъти по-ниски

Българите работят повече от германците, само че получават четири пъти по-ниски заплати. У нас след заплащане на всички налози и осигуровки междинният размер на чистата заплата е 701 евро, демонстрират данни на " Евростат " за 2022 година А чистата заплата в Германия е 2870 евро. Същевременно междинното работно време в България е 39,2 часа на седмица, а в Германия е 34,6 часа.

Голямата разлика сред размера на заплатите у нас и в множеството страни от Европейски Съюз води до това, че сме най-бедни измежду жителите на Европейски Съюз. В България част от стоките и услугите са по-евтини в сравнение с в Германия, само че някои храни даже са по-скъпи. Всичко това е причина за ниския витален стандарт на огромна част от популацията на страната, написа " Труд ".

Най-близо до нас по чисти заплати е Румъния, демонстрират данните на Евростат. Средната заплата в Румъния след заплащане на всички налози и осигуровки е 746 евро. Това значи, че в северната ни съседка взимат приблизително по 45 евро повече на месец, в случай, че множеството храни там са по-евтини.

На трето място по най-ниски междинни чисти заплати е Унгария с 896 евро на месец. Топ пет по най-ниски заплати се добавя от Хърватия с 905 евро и Словакия с 981 евро. Във всички останали страни от Европейски Съюз междинните заплати след заплащане на налози и осигуровки са над 1000 евро.

Най-високи заплати взимат в Люксембург - приблизително 4048 евро измежду заплащане на всички данъци. Топ три на страните с най-високи междинни заплати след удръжките за налози и осигуровки се добавя от Нидерландия и Дания, където взимат надлежно приблизително по 3463 евро и 3382 евро на месец. На четвърто място е Ирландия с чиста междинна заплата от 3301 евро, а на пето място е Австрия с 2959 евро. Много близо по заплати след Австрия са Швеция с 2936 евро и Финландия с 2914 евро. Германия с 2870 евро е чак на осмо място измежду страните от Европейски Съюз в класацията по чисти заплати, а топ 10 се добавя от Белгия и Франция надлежно с 2762 евро и 2504 евро.

Прави усещане, че в едни от страните с най-голям стандарт на живот работят минимум. Държавите с най-кратка междинна работна седмица са Нидерландия (32,4 часа), Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете по 34,6 часа).

Данъчните системи в множеството страни от Европейски Съюз са много по-различни от разпоредбите за облагане на приходите в България. Има разнообразни данъчни облекчения за деца и необлагаеми минимуми, върху които не се дължат данъци. Затова от Евростат разгласяват данни за чистите заплати за работещи съпрузи, които нямат деца.

И в България има данъчно облекчение за деца, като един от родителите може да понижи дължимите си данъци с 50 лева на месец за едно дете, със 100 лева за две деца и със 150 лева за три и повече деца. Така действително данъчната тежест на хората с деца, които още не са навършили пълноправие, е по-ниска в сравнение с хората без деца.

Облекчението за деца важи и за приходите, получени през актуалната 2023 година Но дали ще важи и през 2024 година следва да решат депутатите при гласоподаване на бюджета за идната година. За разлика от останалите данъчни облекчения, които трайно са записани в Закона за облагане приходите на физическите лица, депутатите гласоподават огромните данъчни облекчения за деца година за година с приемането на закона за бюджета./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР